Чи законна мобілізація чоловіків за кордоном? Несподівана відповідь екссудді

Читать на русском
Автор
2144
В Україні продовжується мобілізація
В Україні продовжується мобілізація. Фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Все частіше у суспільстві виникають розмови про відправку повісток військовозобов’язаним, які перебувають за кордоном

Мобілізація триває, і військовозобов’язаних чоловіків, які не мають права на відстрочку, можуть призвати до лав Збройних сил України (ЗСУ). Це також стосується громадян, які виїхали за кордон.

Надсилання повісток є цілком легітимним, адже захищати Україну ― це конституційний обов’язок кожного громадянина. Про це пише "Фокус" із посиланням на екс-суддю Конституційного суду Віктора Шишкіна.

Як розвиватиметься війна між Росією та НАТО

"Вони мають ставати на військовий облік в Україні. І нічого тут спекулювати нібито правами людини. Це елементарне спекулювання ухилянтів", наголосив Шишкін.

Для довідки: Громадяни України зобов’язані нести військову службу відповідно до закону. Про це йдеться у ст. 65 Конституції.

"Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, повага до її державних символів є обов’язком громадян України", — йдеться у статті.

Чи можуть позбавити громадянства ухилянтів, які втекли з України

Колишній суддя вважає, що це є незаконним. Він відповів, що у чоловіків має бути відповідальність перед суспільством, але не юридична. На його думку, слід не позбавляти українського громадянства, а шукати інші способи розв'язання цієї проблеми.

"Наші чоловіки втекли за кордон — так, це погано. Але йдеться не про юридичну, а про громадську відповідальність. Україна не має права позбавляти громадянства ухилянтів, які ховаються за кордоном. Тому розмови про це — провокаційні. Треба шукати інші форми розв'язання цієї проблеми", — підкреслив Шишкін.

Зазначимо, що згідно зі статтею 25 Конституції України громадянина не може бути позбавлено громадянства. Держава гарантує захист прав та свобод навіть за межами країни.

Раніше "Телеграф" писав, чи можна відмовитися від проходження ВЛК. Адвокат пояснив, до чого це може призвести.