"Хрущі" над ворогом гудуть: що може безпілотний комплекс (відео)

Читать на русском
Автор
Безпілотний комплекс розгорнути та запустити можна за лічені хвилини
Безпілотний комплекс розгорнути та запустити можна за лічені хвилини. Фото braveinventors.com

Розробили комплекс спільно цивільні інженери та військові

Україна продовжує нарощувати виробництво дронів, які атакують ворога на воді, застосовуються в наземних операціях чи з повітря допомагають захисникам. Серед таких розробок — безпілотний комплекс "Хрущ", який наразі проходить стадію бойових випробувань.

Згідно з даними Brave Inventors, в комплекс входить головний дрон носій, дрон камікадзе та пульт. При наближенні до цілі дрон-камікадзе від'єднується від носія та вражає ворога. Запускається дрон з рук.

"Це швидкозбірний дрон, який можна запускати з руки. Він працює як FPV дрон, тобто ми запустили його і ми шукаємо цілі 10-20 км. Цей тип несе 1,5 кг, є розробки під інші типи бойових частин, під РПГ під ПТАБ, інші типи. Тут ми використовуємо комбіновану бойову частинку", — розповів заступник командира ударної роти БПЛА 67 ОМБр Олексій Олексюк.

Характеристики БПАК "Хрущ":

  • Корисна вага — 3,5 кг.
  • Максимальне навантаження БЧ — 1,5-5 кг.
  • Радіус роботи —10-20 км.
  • Тип заряду — комбінований, кумулятивний, термобаричний.
  • Працює в умовах потужної РЕБ.
  • Розгортається за 3 — 5 хвилин.

Потенційно розробники хочуть розширити виробництво до 200-250 дронів на місяць, наразі ж виробляють три десятки. "Наша мета — надавати засоби для тих підрозділів, що на лінії розмежування, надавати засоби. Там де відбуваються штурми, працює артилерія", — каже Олексюк.

Раніше "Телеграф" розповідав про інший дрон — Jupiter Hunter-1, якому вдається оминати ворожі засоби радіоелектронної боротьби завдяки особливому режиму роботи. Також в Україні розробляють і важкі ударні дрони, що здатні вразити ціль за сотні кілометрів. Серед таких — "Бобер", який відзначився дольотом до Москви.