ISW: Збройні сили України просунулися у напрямку Горлівки, росіяни захопили позиції біля Роботина (мапа)

Читать на русском
Автор
2493
Українці вибивають росіян з териконів біля Горлівки
Українці вибивають росіян з териконів біля Горлівки. Фото Відкриті джерела

Позиції біля Роботиного вже не мають тактичного значення для ЗСУ

Українські війська за 27 грудня просунулися на захід від тимчасово окупованої російськими терористами Горлівки. Водночас росіяни просунулися на заході Запорізької області та відбили позиції, які Збройні сили захопили під час контрнаступу влітку.

Про це сказано у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 27 грудня. Втім, як зазначають аналітики, українські війська біля Роботиного відійшли на більш придатні для оборони позиції, а не були вибиті.

У звіті зазначено, що позиції мали тактично важливе значення під час контрнаступу, оскільки дозволяли знешкодити найщільніші російські мінні поля та пройти повз оборонні споруди терористів. Але зараз повернення росіянами цих позицій не має жодного тактичного значення, оскільки українські війська стають у глуху оборону.

"Нещодавні наступи Росії на заході Запорізької області, проте, підтверджують оцінку ISW про те, що поточна позиційна війна в Україні не є стабільною тупиковою ситуацією, оскільки поточний баланс може бути порушений у будь-якому напрямку рішеннями, ухваленими на Заході чи Росії, та обмежені. Російські здобутки можуть стати значними. особливо якщо Захід припинить військову допомогу Україні", – сказано у звіті.

Роботине – 27.12.2023
Ситуація біля Роботиного

Щодо Горлівки, то аналітики мають геолоковані підтвердження того, що ЗСУ продовжують позиційні бої з російськими терористами на териконах. Відео, яке датоване 26 грудня, показує, що ЗСУ просунулися вглиб одного з териконів – скоріше за все, того, де вже раніше стояв український прапор.

Донецький напрямок – 27.12.2023
Ситуація на Донецькому напрямку

Раніше "Телеграф" писав, що контрнаступ ЗСУ у 2023 році, можливо, не дав подолати Україні велику глибину. Але ми зробили той ривок, який дає подих подальшим наступальним діям.