Коли Росія побудує новий корабель на заміну "Новочеркаську": експерт відповів

Читать на русском
Автор
534
Знищений "Новочеркаськ" коштував 85 млн доларів, але він був старий
Знищений "Новочеркаськ" коштував 85 млн доларів, але він був старий

Єдиний завод, який все ще може будувати такі кораблі, завантажений до 2031 року

Росіяни можуть замінити знищений у Феодосії великий десантний корабель "Новочеркаськ" не раніше, ніж у 2035 або 2036 році. Звісно, це за умови, що Росія буде будувати на заміну новий корабель.

Про це сказав головний редактор видання Defence Express Олег Катков в ефірі телеканалу "Еспресо". Він нагадав, що будування таких кораблів – це дуже тривалий процес.

До того ж, вартість нового такого ВДК складе понад 200 млн доларів США. А виготовляти їх зараз може тільки суднобудівний завод "Янтар" у Калінінграді.

"Вартість знищеного великого десантного корабля "Новочеркаськ" становить 85 млн доларів, але це ціна, вочевидь, як для корабля, який був випущений в експлуатацію у 1987 році, така калькуляція вартості, можливо, дійсно має під собою підґрунтя, але у питанні озброєння правильніше рахувати ціну заміни", – зауважив він.

Зараз на "Янтарі" будують два кораблі, закладені ще до війни; їх добудують у 2026 році. Після цього місця на стапелях займуть ще два кораблі того ж типу, які будуть у строю у 2031 році. А вже потім почнуть будувати кораблі на заміну втраченим в Чорному морі.

"Якщо враховувати, що це вже третій великий десантний корабель, який знищили Збройні Сили України у Чорному та Азовському морях, то це означає, що ще два наступні будуть передані замовнику не раніше 2035-2036 років. Ось такий строк відновлення втрати під назвою великий десантний корабель "Новочеркаськ" який був знищений у Феодосії", – резюмував Катков.

Нагадаємо, що ЗСУ атакували порт у Феодосії в ніч проти 26 грудня. У Росії визнали, що пошкоджено великий десантний корабель "Новочеркаськ", але заявили, що натомість нібито знищили два українські літаки. Про ступінь пошкоджень корабля окупанти нічого не повідомили. По порту в тимчасово окупованій Феодосії могли вдарити кількома ракетами, які є на озброєнні ЗСУ завдяки допомозі союзників, зокрема.

Також "Телеграф" повідомляв, що Путін злиться через знищення корабля у Криму. Партизани кажуть, що незабаром можуть "полетіти голови" тих, хто недостатньо захистив ВДК від атак.