Війна — день 731: Росія та Україна обмінюються атаками на другу річницю вторгнення

Читать на русском
Автор
2466
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 26 лютого 2024, 13:30
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 24 лютого 2024 року, — друга річниця з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Ще з вечора повітряний простір обох країн почали здригати гул і вибухи: у Краснодарському краї збили новітній російський літак А-50У, після чого Росія атакувала Україну ракетами та дронами. Але незабаром після цього безпілотники атакували одразу кілька областей РФ. Загалом упродовж дня 24 лютого є підвищена небезпека провокацій з боку ворога, попереджають військові.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 23 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські окупаційні війська обстріляли Лиман Чугуївського району Харківської області, виникла масштабна пожежа на території фермерського господарства, — повідомляє пресслужба ГУ ДСНС у Харківській області.

"У будівлі ферми знаходилося поголів'я свиней. Надзвичайникам вдалось врятувати 52 тварини, перегнавши їх до іншої господарчої будівлі. Понад два десятки свиней загинуло. Постраждалих серед працівників фермерського господарства немає", ідеться в повідомленні

22:00 Через російський обстріл Білозерки постраждали шестеро місцевих жителів.

Одна жінка отримала поранення, не сумісні з життям.

Ще п’ятеро людей — травмовані. Це 36-річна жінка та чоловіки, 50, 36, 45 та 39 років.

Усіх потерпілих доставили до лікарні з вибуховими травмами та уламковими пораненнями. Їм надається медична допомога.

21:00 Втрати серед цивільних осіб із 24 лютого 2022 року, після початку Росією повномасштабної війни проти України, до 15 лютого 2024 року становили щонайменше 30 457 осіб (станом на 24 вересня — 27 449), зокрема 10 582 загиблих (9 701), повідомило управління Верховного комісара ООН із прав людини (УВКПЛ ООН).

20:00 Канада надасть Україні додаткову допомогу для забезпечення "стійкості та відновлення" на суму 129 млн канадських доларів і понад $40 млн, повідомила пресслужба уряду Канади.

19:00 В окупованому Донецьку приліт у ресторан, в якому окупанти відзначали 23 лютого, повідомляють російські воєнкори.

18:00 Союзники України щоденно направляють різні види озброєння, щоб українці могли чинити опір російським терористам. Однак їх недостатньо, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

17:00 Зеленський з премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Канадою. Документ передбачає виділення Канадою у 2024 році понад 3 млрд канадських доларів макрофінансової та оборонної допомоги Україні.

16:00 Українські війська залишили село Ласточкіне під Авдіївкою, щоб уникнути перекриття логістичних шляхів та збереження особового складу, написав військовослужбовець 24 ОШБ.

15:00 Журналісти змогли встановити, що під час збиття російського А-50 було ліквідовано 10 членів екіпажу.

14:00 Президент Володимир Зеленський відвідав Гостомель та записав звідти відеозвернення до другої річниці початку російського вторгнення.

12:20 Роки вторгнення в цифрах: 6,5 млн українців залишили країну, а 3,7 млн були змушені залишити свої будинки і знайти тимчасове житло в іншій частині України. Дані ООН свідчать про смерть близько 10 000 мирних жителів, у тому числі 560 дітей. Реальна кількість жертв набагато вища, зазначають експерти.

10:00 Рятувальники завершили аварійно-рятувальні роботи на місці влучання в дев’ятиповерхівку в Дніпрі. З-під завалів дістали тіла чоловіка та жінки. Травмовано 7 людей, з яких 2 госпіталізовано до лікарні.

08:00 До Києва в день другої річниці повномасштабної війни рф проти України прибула президентка Єврокомісії

"Як ніколи, ми твердо стоїмо на боці України. Фінансово, економічно, військово, морально. Поки країна нарешті не стане вільною", — написала Урсула фон дер Ляєн на своїй сторінці у соцмережі "Х".

05:00 Знайшовся російський Су-34, який зник з радарів кілька годин тому. ЗМІ повідомили, що літак упав у Генічеському районі, на тимчасово окупованій частині Херсонщини.

03:00 Російський Липецьк приймає вибухові подарунки. Кілька сильних вибухів та пожеж зафіксовано на території Новолипецького металургійного комбінату.

01:00 Внаслідок атак терористів по Одесі зруйновано одноповерховий жилий будинок в одному з районів міста. Одна людина загинула, одна отримала поранення.

00:00 Протягом вечора Росія заявляла про українські безпілотники у Брянській, Білгородській, Курській та Тульській області.

Російські безпілотники атакували Одесу та Київ, в Одесі приліт по житловому будинку, відомо про одного загиблого та двох постраждалих у тяжкому стані. Повідомлялося про ракети на Кропивницький та Кривий Ріг. Після запуску однієї з них на Херсонщині зник з радарів російський Су-34.

Станом на початок доби карта бойових дій у районі Авдіївки та Мар’їнки — найгарячіших точках фронту — виглядає так:

Авдіївка та Мар’їнка на карті бойових дій DeepState 24.02.2024
Авдіївка та Мар’їнка на карті бойових дій DeepState 24.02.2024

Про те, що відбувалося 21 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 728: окупанти продовжують активно атакувати позиції ЗСУ на Авдіївському та Мар’їнському напрямках

З ситуацією в Україні за 22 лютого можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 729: галас навколо Taurus для України та спроби ворога прорватися

Інформацію за 23 лютого дивіться за посиланням: Війна — день 730: збиття новітнього А-50У в Росії та нова атака проти України