"Вже не за дім та сім'ю": полковник з відомого підрозділу дав прогноз, скільки триватиме війна

Читать на русском
Автор
6632
Ігор Оболенський
Ігор Оболенський. Фото Богдан Кутепов

Українці позбавляються ілюзій

Командир бригади "Хартія" полковник Ігор Оболенський вважає, що війна з російськими окупантами змінилася і люди почали розуміти, що вона буде довгою. На його думку, українці починають сприймати цю реальність.

"Якщо до цього ми воювали за свій дім, за свою родину, то зараз ми переходимо у війну за свою націю. І у людей в голові це вже змінюється. Вони розуміють, що війна буде довгою, вони починають розуміти, що треба воювати за націю. Зараз, мені здається, у нашого народу приходить прийняття реальності. Дуже хотілося всього і швидко. Але війна не буде 5-10 років, вона буде довше. Цей сусід буде з нами завжди поряд, і завжди він буде хотіти щось з нами зробити", — сказав він в інтерв’ю "Українській правді".

Він також торкнувся проблем із мобілізацією, зазначивши, що держава рухається у напрямку ефективного рекрутингу. Однією з ознак цього стане правильніший підхід до розподілу людей.

"Я так розумію, що держава рухається в цьому напрямку, буде більш компетентна селекція особового складу у ТЦК. Людей будуть призначати за тим, яку освіту вони мають, які навчання. І це буде один із маркерів, що ми йдемо в правильному напрямку", – зазначив Ігор Оболенський.

Довідково: Добровольче формування "Хартія" з’явилося в Харкові під керівництвом аграрного бізнесмена зі списку Forbes Всеволода Кожем’яки. Сформований повністю з добровольців батальйон брав участь у таких відомих операціях як визволення Харківщини та битва за Бахмут. Навесні 2023 року "Хартія" стала частиною регулярної армії та "Гвардії наступу". Наразі це 13-та бригада оперативного призначення Національної гвардії.

Раніше "Телеграф" розповідав, що екскомандир роти 47-ї бригади Микола Мельник виступив проти заспокоєння українців через телемарафон. Він упевнений, що від позиції "все нормально, скоро перемога" треба переходити до реальності — "все досить складно".