Україна може невдовзі отримати першу партію снарядів GLSDB: вони відрізняються важливою деталлю (відео)

Читать на русском
Автор
2055
GLSDB в польоті
GLSDB в польоті. Фото saab.com

Ракета має в собі авіаційну бомбу, яка після пострілу "розправляє крила"

Україна незабаром може отримати нові високоточні керовані бомби GLSDB виробництва компанії Boeing. Про їх передачу оголошували в лютому 2023 року. Складність була в тому, що їх виготовляли з нуля.

Як повідомляє Global Defense, це може статися до зими. В компанії Boeing заявили, що вони на шляху до поставок згідно з урядовим планом. Своєю чергою в уряді США раніше казали про терміни — осінь 2023.

Керована бомба GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) пускається з землі і має дальність в 150 км. Її в 2019 році розробили Boeing і SAAB і постійно вдосконалюють. Особливістю бомби є відділення частини в повітрі, після чого відкриваються "крила", що дозволяє збільшити радіус ураження та вражати цілі на зворотніх схилах пагорбів.

Характеристики GLSDB

  • Наведення — інерційне та GPS
  • Має висувні крила та різні варіанти боєголовок
  • Вражання цілі на 360 градусів — навіть вміє попасти ззаду
Траекторія GLSDB
Траекторія GLSDB
  • Точність до одного метра
  • Можна випускати кілька ракет для дії проти багатьох цілей з майже одночасним ударом
  • Працює в будь-яку погоду та пору дня
  • Може проникати в печеру
  • Можна запускати з прихованих або захищених місць, щоб уникнути виявлення
  • Є в двох варіантах: SDB Focused Lethality Munition (FLM) для низьких супутніх збитків та лазерний варіант SDB для можливості рухомої цілі.
Характеристики GLSDB
GLSDB має ударну частину - авіабомбу

SDB Boeing працює як окреме бортове рішення, усі необхідні технології містяться в ракеті, стверджує виробник. Важливою особливістю бомби також є сумісність з інтерфейсами запуску M270/M142 (HIMARS). РСЗВ М270 Україні передавали декілька країн, зокрема Франція. А про роботу HIMARS військові доповідають регулярно — система успішно нищить ворогів здалеку.

"Телеграф" публікував думку генерал-лейтенанта, колишнього заступника начальника Генштабу ЗСУ Ігоря Романенка про ці боєприпаси. Він зазначає, що поєднання ракети із бомбами — ідеальне. Все тому, що бомба може змінити напрямок, а Україна наразі використовує снаряди з балістичною траекторією, яка є прогнозованою і може спрацювати вороже ППО.