Чи можуть США вийти з НАТО? Що стоїть за випадами Трампа у бік Альянсу

Читать на русском
Автор
852
В Європі занепокоєні риторикою кандидата від Республіканської партії
В Європі занепокоєні риторикою кандидата від Республіканської партії. Фото Sean Gallup/Getty Images

Американський політик продовжує робити неоднозначні заяви щодо оборонної спроможності Європи

За останні два тижні лідер передвиборчих перегонів в США Дональд Трамп і люди з його команди зробили одразу декілька гучних заяв щодо ролі Сполучених Штатів у Північно-Атлантичному альянсі і жорстко розкритикували інші країни-члени об'єднання за невиконання фінансових зобов'язань перед НАТО.

Ба більше, у випадку обрання республіканця новим президентом США, державам-боржникам погрожують доволі серйозними наслідкам, аж до позбавлення можливості скористатися 5-ю статтею статуту про колективний захист.

"Телеграф" з'ясовував, що стоїть за тривожною і навіть небезпечною риторикою Дональда Трампа і чи може президент США одноосібно змінювати порядки в Альянсі.

Ігри з безпекою на Заході не оцінили

Після скандальних заяв Дональда Трампа та його головного радника з питань безпеки Кіта Келлогва, у політичних колах США і Європи здійнялася хвиля "глибокого занепокоєння" щодо майбутнього Північно-Атлантичного альянсу.

Деякі з окреслених перспектив дійсно виглядають не надто оптимістично. Так, за даними The New York Times, чинні та колишні європейські дипломати сприйняли слова американського політика, як чіткий сигнал того, що він ставиться до НАТО як до способу витягування американських ресурсів.

"В Європі існує великий страх, що друге президентство Трампа призведе до фактичного виходу Сполучених Штатів з НАТО. Це було б величезним стратегічним та історичним провалом з боку нашої нації", — заявив чотиризірковий американський адмірал у відставці, який був верховним головнокомандувачем об’єднаних збройних сил НАТО з 2009 по 2013 роки Джеймс Ставрідіс.

Чинний президент США риторику свого головного опонента на виборах також не оцінив. За словами Джо Байдена, Трамп не розуміє природу Альянсу, "побудованого на основоположних принципах свободи, безпеки й національного суверенітету", бо для нього "принципи нічого не важать і все є товаром".

В НАТО вирішили не чекати, поки Трамп стане президентом, аби перевірити серйозність його намірів, і вже почали працювати над системними змінами в Альянсі. Зокрема, підходу до надання військової підтримки України.

"НАТО, як і раніше, готове і здатне захистити всіх союзників. Будь-який напад на НАТО буде зустрінутий спільною і силовою відповіддю. Будь-яке припущення про те, що союзники не захищатимуть одне одного, підриває всю нашу безпеку, включно з безпекою США, і наражає американських і європейських солдатів на підвищений ризик", — заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

Цікаво, що в Україні, яка сьогодні найбільше залежить від готовності США надавати військову допомогу у боротьбі з російською агресією, до слів Дональда Трампа ставляться спокійно.

Так, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський не бачить у риториці кандидата від Республіканської партії реальних загроз для існування НАТО.

"До цього варто ставитись як до елементу передвиборчої кампанії, в ході якої республіканці дають зрозуміти електорату, що інтереси Сполучених Штатів для них на першому місці. Щодо буцімто провокування чи стимулювання Росії до нападу на Європу подібною риторикою, то, думаю, росіянам зараз не до цього. Вони не знають, що робити з тією війною, яку вони вже розв'язали. Дуже сумнівно, що у них є ресурси для відкриття другого фронту і вчинення нової агресії", – сказав посадовець в коментарі "Телеграфу".

Виборцям – шоу, світові – захист

Гучні заяви Дональда Трампа – банальний популізм, вважає військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

За словами експерта, поведінка кандидата від Республіканської партії направлена на отримання електоральної підтримки від американців, які вважають, що США надає іноземним партнерам більше підтримки, ніж власним громадянам.

"Міграційна дилемма тримається на тій же логіці, хоча початково США будувалися саме на мігрантах. Республіканці цим користуються у своїй передвиборчій кампанії. Втім, це не свідчить про те, що такі настрої серед американців є панівними. Вони просто є і Трамп не може не забрати собі цей електоральний відсоток. Заяви про НАТО – це чистий популізм на емоціях без жодного фактажу, але свою аудиторію він має", – каже Олександр Коваленко.

З тим, що політичну риторику і реальні справи політиків слід розділяти, погоджується й екс-чиновник НАТО з 38-річним досвідом роботи в Альянсі Джеймі Ши. Зокрема, він зазначає, що під час минулого президентства Трампа США не вийшли з Альянсу, хоча він і раніше багато говорив про розподіл тягаря оборонних бюджетів.

"І він мав рацію. Європейські оборонні бюджети були занизькими. Надто багато було покладено на Сполучені Штати. Він не завжди помилявся у своєму аналізі. Водночас, поки Трамп був президентом, Штати направили більше сил у Центральну та Східну Європу. Побудували багато нової інфраструктури. Брали участь у навчаннях НАТО. Тож порівнюючи те, що було зроблено, з тим, що було сказано, насправді все не так погано, як люди боялися", – каже Джеймі Ши в коментарі "Телеграфу".

На думку екс-чиновника НАТО, європейці не повинні сприймати Америку як належне. Натомість, їм слід бути готовими і робити більше для власної оборони, адже це буде свого роду страховим полісом.

Загалом, наразі немає приводів як для самозаспокоєння, так і для того, щоб бити на сполох, каже Джеймі Ши. В партії Трампа більшість республіканців дійсно підтримують НАТО, даючи зрозуміти, що не схвалять рішення президента щодо виходу США з Альянсу. Ба більше, Сенат вже підписав законопроєкт, що забороняє президенту виходити з НАТО без згоди Сенату.

Оцінка ризиків

Якщо залишити Альянс без США Трамп дійсно не може, то дестабілізувати стосунки між країнами-членами НАТО сумнівною риторикою і провокативними закидами – запросто, каже Олександр Коваленко.

Крім того, якщо Росія все ж наважиться напасти на одну з держав, яка впала у немилість республіканця, він може гальмувати процес виконання 5-ї статті про колективний захист з боку США. А, як показує досвід України, у даних питаннях саме вчасне надання необхідної військової підтримки вирішує все.

"Втім, це буде психологічний вплив на роботу Альянсу, а не практичний. В США вже створили юридичні запобіжники на випадок не виважених рішень президента. Навіть якщо Трамп сяде у це крісло, він не зможе мати повноту влади та можливостей для того, щоб критично і масштабно впливати на НАТО.

Гальмувати процеси – так, заблокувати – ні. Особливо, якщо йтиметься про підтримку згідно з 5-ю статтею колективної безпеки. Всі його деструктивні дії можуть стосуватися виключно того, наскільки швидко американська армія буде здійснювати підтримку, але НАТО – це не США, це півсотні союзних держав, які можуть компенсувати тимчасову нестачу підтримки від США", – пояснює експерт.

Будучи не лише політиком, а й бізнесменом, Дональд Трамп ніколи не приховував свого прагматичного підходу до війни в Україні і зовнішньої політики загалом. Його наміри зупинити бойові дії протягом 24 годин після перемоги у виборах викликають великі сумніви і занепокоєння щодо засобів досягнення цієї мети.

Водночас, не слід забувати, що саме під час правління республіканця Україна отримала першу відчутну військову допомогу з боку США. Враховуючи, що Трамп не лише одіозний, а й досвідчений політик, можна сподіватися на те, що його сьогоднішня риторика направлена на загравання з окремими електоральними групами в США і є своєрідною шоковою терапією для стимулювання європейців до посилення власної обороноздатності на порозі Третьої світової війни.