Росія вже готова нападати на Європу: у Литві дали дуже похмурий прогноз

Читать на русском
Автор
986
Армія Литви повинна бути готова відбивати навалу Новина оновлена 15 лютого 2024, 14:55
Армія Литви повинна бути готова відбивати навалу. Фото Getty Images

НАТО повинно активізувати оборонні зусилля

Росія вже готова нападати на країни Європи, оскільки перебуває у вигідному для себе становищі. Вона має значно більше військових сил, військового досвіду та активно виправляє свої помилки.

Про це сказав директор з оборонної політики міністерства оборони Литви Вайдотас Урбеліс в коментарі виданню Business Insider. За його словами, зараз Росія краще підготовлена до нападу на Європу, аніж у 2022 році, перед нападом на Україну.

"Тепер вони мають досвід ведення широкомасштабної війни, який варто розглядати як частину планування. Якщо ви подивіться лише на цифри, то побачите, що у збройних силах Росії зараз більше людей, ніж до вторгнення", – звернув увагу він.

Урбеліс додав, що попри значні втрати технічної компоненти армії, російські війська зможуть дуже швидко відновитися. Тому Литва має бути готовою, оскільки російський режим розглядає країни Балтії "як частину своєї власної сфери".

Литовські війська повинні бути готовими до швидкого реагування, в них не буде часу очікувати, коли спрацює оборонний механізм НАТО. Тому потрібно розмістити якнайбільше військ НАТО в країні, збільшити витрати на власну армію та посилити охорону кордонів. І взагалі, НАТО повинно активізувати оборонні зусилля.

"Як альянс, я думаю, що ми на правильному шляху. Але недостатньо швидко", – резюмував Урбеліс.

Тим часом країни Балтії готуються до того, що Росія почне силове протистояння з НАТО, а тому проводять роботи зі створення ліній укріплень на кордоні. Для цих цілей буде облаштовано понад 1000 укріплених бункерів, а також створено інші загородження на кшталт "зубів дракона", мінних полів, протитанкових ровів та ліній з колючого дроту.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" поспілкувався із Джеймі Ши – ексчиновником НАТО, який має 38-річний досвід роботи в Альянсі. Він зробив свій прогноз, чи наважиться РФ напасти на НАТО.