Не такий вже і мотлох: в Австралії хочуть відремонтувати гелікоптери для України попри заборону влади

Читать на русском
Автор
Гелікоптер Taipan
Гелікоптер Taipan. Фото Відкриті джерела

Є машини, які у досить хорошому стані

У Австралії ветерани армії та інженери, які колись працювали на австралійський флотом гелікоптерів Taipan, зголосилися відновити їх. Вони закликають владу не утилізувати MRH-90, а передати Україні.

Про це повідомляє Asia Pacific Defence Reporter. За даними видання, вето австралійської армії єдина перешкода для погодження передачі Taipan Україні.

Представник Міноборони Австралії розповів, що наразі розбирання MRH-90 вже на стадії завершення і жоден з них не перебуває в льотному стані.

"Метод утилізації частин літака, в тому числі секцій планера, які не потрібні існуючим операторам, є предметом постійного процесу закупівель", — сказав він.

Група колишніх солдатів і техніків запропонували свої послуги на волонтерських засадах — вони готові зібрати всі літаки, які ще мають деталей, необхідних для роботи. Вони надіслали свою пропозицію міністру оборони країни та закликали його зупинити процес утилізації.

"Спільними зусиллями австралійської громади ми зможемо врятувати ці цінні планери для країни, яка відчайдушно потребує військової техніки для зміцнення і посилення своїх можливостей" — розповів колишній солдат Кріс Мур.

Журналісти з'ясували, що ветерани ще можуть відновити "жменьку" MRH-90, але більшість з них вже розібрали до стану, який не підлягає відновленню.

"Деякі з вертольотів, нещодавно сфотографовані в Таунсвіллі, все ще в досить хорошому стані — шасі, коробка передач і головка все ще встановлені — і там не залишилося достатньо технічного персоналу Airbus, щоб продовжити їх розбирання", — сказав один з представників галузі.

Раніше "Телеграф" писав, що передачу німецьких гелікоптерів Україні розкритикували. Адже літальним апаратам вже по 50 років.