НАТО готується до війни: знайшли найбільшу загрозу логістиці Альянсу – і це не Росія

Читать на русском
Автор
1160
У випадку війни військам НАТО доведеться маневрувати на усій території Європи
У випадку війни військам НАТО доведеться маневрувати на усій території Європи. Фото Getty Images

Європейська прикордонна бюрократія може загальмувати логістику НАТО так, як жодна Росія не зможе

Північноатлантичний Альянс, попри те, що Росія зараз зав'язла в Україні, готується до можливих бойових дій проти РФ, якщо російський диктатор Володимир Путін вирішить напасти на країну-члена НАТО. Але для підготовки потрібно вирішити низку проблем, одна з яких – логістично-бюрократична: військові транспорти не можуть вільно пересуватися територією Європейського Союзу.

Про це сказав командувач військового логістичного центру НАТО в Німеччині генерал-лейтенант Олександр Соллфранк в інтерв'ю виданню The Times. Країни Заходу, за словами генерала, стурбовані перспективою нападу Росії.

НАТО доведеться підготуватися до того, що в разі війни проти Альянсу Росія почне завдавати ракетних ударів по об'єктах на території Європи. В цих умовах логістика буде важлива, як ніколи, але бюрократичні перепони можуть значно ускладнити логістичні маршрути – не кажучи вже про те, що війська НАТО будуть змушені маневрувати усією Європою.

Наприклад, через бюрократію швидке перекидання військ з однієї країни НАТО в іншу може зайняти дуже багато часу. Також бюрократія заважає нормальному використанню одними країнами НАТО техніки, військ та спорядження інших країн. І якщо вона збережеться так, як є зараз, то стане набагато більшою загрозою логістиці Альянсу, ніж російські атаки.

"Якщо ми порівняємо війну та операції десятирічної чи п'ятирічної давнини, то зрозуміємо, що маємо визнати, що і за тилові райони буде вестися жорстка боротьба. Ми повинні припускати, що агресор буде використовувати весь спектр кінетичної та некінетичної сили для того, щоб зруйнувати лінії зв'язку, в тому числі та в тилу", – резюмував генерал.

Видання зазначає, що лідери країн НАТО згодні з твердженням, що час на зміцнення оборони Альянсу дуже обмежено. Тому вони сподіваються до саміту НАТО у Вашингтоні у липні цього року узгодити систему так званого "воєнного Шенгену" – систему, яка дозволить військовим конвоям та підрозділам вільно пересуватися територією країн НАТО, ігноруючи будь-які бюрократичні моменти.

Як повідомлялося раніше, у ЗМІ останнім часом з’являється багато різних варіантів того, як саме Росія нападатиме на НАТО. Найчастіше розглядається варіант те, що насамперед удар буде завдано Естонії.

Тим часом для Євросоюзу та НАТО вимальовується не дуже райдужна перспектива у разі війни. Оскільки переважна більшість жителів Європи не готова йти в армію навіть у разі, якщо існуватиме загроза того, що їхня країна зазнає вторгнення.