Перекрили шпаринку: в Нідерландах заарештували причетних до постачання чіпів в Росію

Читать на русском
Автор
Троє нідерландців створили компанію, яка торгувала з РФ попри санкції
Троє нідерландців створили компанію, яка торгувала з РФ попри санкції. Фото фото з відкритих джерел

Затримані – мешканці міста Дімен та Гаага у Нідерландах

Європейські правоохоронні органи перекрили для росіян чергову лазівку, через яку російські терористи імпортували західні компоненти зброї, чипи та обладнання. В рамках розслідування справи щодо допомоги РФ ухилятися від санкцій в Нідерландах заарештували трьох осіб.

Про це повідомляє видання Politico із посиланням на повідомлення, яке зробила Служба фінансової інформації та розслідувань Нідерландів. Рейди у справі злочинної групи, яка допомогала РФ ухилятися від санкцій, пройшли також в Естонії, Латвії, Німеччині та Канаді.

Відомо, що затримані поплічники терористів – "бізнесмени" віком близько 50 років з міст Дімен та Гаага. Арештували їх ще 9 січня, але офіційну заяву про це дозволено було зробити тільки зараз.

Двоє із підозрюваних були адміністраторами та менеджерами створеної у 2017 компанії, яка вочевидь грала роль "прокладки". Компанія експортувала до Росії технологічне та лабораторне обладнання подвійного призначення – яке можна було використати у цивільному та військовому виробництві, прокоментували справу у Євроюсті, який допомагав проводити розслідування.

Як писав "Телеграф", Туреччина з кінця 2023 року почала різко знижувати обсяги постачання до Росії обладнання та електроніки, які є так званими "товарами подвійного призначення" – можуть застосовуватися як для цивільного, так і для військового виробництва. Ймовірно, це сталося після того, як США почати дуже жорстко вимагати від третіх країн дотримання режиму санкцій проти Росії у торгівельних та фінансових операціях.

Нагадаємо, що це вже не перший "удар в псіну" росіянам за останній час. Нещодавно банки низки дружніх Росії країн вирішили посилити контроль над фінансовими операціями на тлі зростання побоювань щодо можливості потрапити під санкції Заходу.

До цього президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав указ про економічні заходи щодо фінансових установ, які допомагають Росії купувати підсанкційні військові товари. Посилення санкцій торкнеться банків, страхових компаній, депозитарних установ тощо.