Головні висновки та прогнози на 180-й день повномасштабної війни росії проти України

Читать на русском
Автор
638
На фронті створено своєрідний паритет між Україною та росією
На фронті створено своєрідний паритет між Україною та росією. Фото Колаж "Телеграфу"

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігар Тишкевич спеціально для "Телеграфа":

Повномасштабна війна росії проти України триває вже 180 днів.

Можна погодитися з американськими аналітиками з Інституту вивчення війни (ISW), що темпи російського наступу суттєво сповільнилися.

Якщо брати 30 днів – з 21 липня до 21 серпня, то просування окупантів навіть на ділянках найбільшого докладання зусиль (на Донбасі) за місяць – максимум 10 км. Це точно не ті темпи, які можна назвати успішним наступом.

Наразі настає, словами військових аналітиків, оперативна пауза. Створено певний паритет. З одного боку, російські війська теперішніми силами не мають можливості наступати на кількох напрямках, навіть розвинути наступ на ключовому для себе – на Донеччині. З іншого боку – російські війська не мають до приходу резервів можливості відновити боєздатність частин, що є фронті.

Українські ж війська поки що не мають можливості переходити до широкомасштабного контрнаступу. І ось це "поки", на жаль для нас, буде досить тривалим. На відміну від росії, для України неприйнятно в лобових атаках на зразок Другої світової війни фактично відправляти на смерть велику кількість своїх солдатів. А наступальні дії завжди пов’язані з великими втратами.

Я більше схиляюся, що Україна концентруватиметься на просуванні на Херсонщині. Причому не атакувати в лоб, а робити дії з видавлювання противника. Як це було навесні на Київщині. Уражалися логістичні ланцюжки окупаційних військ, створювалася загроза оточення. І російське угруповання, враховуючи проблеми із постачанням та ймовірність "котла", у результаті було змушене забратися з Київської, Чернігівської, Сумської, Житомирської областей.

Зважаючи на все, ЗСУ намагаються створити аналогічну ситуацію в Херсонській області, як мінімум.

Ну, а враховуючи повідомлення в телеграм-каналах, думки американських аналітиків щодо роботи ДРГ чи партизанських груп у районі Мелітополя, не можна виключати й удар на тому напрямі – Запорізькому. З ураженням мостів та засобів підвезення боєкомплекту супротивника.