Війна — день 966: росіяни тиснуть біля Курахове та атакують з повітря

Читать на русском
Новина оновлена 16 жовтня 2024, 11:09

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Російські окупанти вже 966 добу продовжують свій наступ на Україну. Через російський натиск на Купʼянському напрямку у самому Купʼянську та трьох громадах на Харківщині було оголошено примусову евакуацію. Водночас ситуація біля Торецька залишається доволі напруженою, та, за словами військових, просування армії РФ у цьому регіоні не було зафіксовано. Не менш гаряча лінія зіткнення у напрямку Покровська та Курахове, де відбулось більш ніж половина бойових зіткнень протягом минулої доби. Та атакують росіяни не тільки на фронту, адже у Харкові та Запоріжжі лунали вибухи напередодні ввечері.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 16 жовтня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

11:00 У Росії на Далекому Сході наразі проводять підготовку північнокорейських бійців. Як пише РБК-Україна із посиланням на власні джерела у Силах оборони, мова йде про 10 тисяч осіб. Цих військових планують перекинути до кордону з Україною та подальшої ротації саме російських окупантів.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україн 16.10.2024

09:00 Херсон повністю знеструмлений, повідомив очільник міської військової адміністрації Роман Мрочко. Також без світла залишилася частина Миколаєва. Над пошуком проблеми вже працюють.

08:00 136 "шахедів" атакували цієї ночі Україну. 51 із них вдалося знищити нашим підрозділам ППО. Іще 60 дронів локаційно втрачені у різних регіонах, імовірно завдяки активній протидії РЕБ. Також два "шахеди" повернулися до Росії. Як зазначили у Повітряних Силах, окрім чи не рекордної кількості "шахедів", ворог також застосовував для атаки ракети С-300/400 та Х-59. Бойова робота велася у 14 областях України — Сумській, Черкаській, Кіровоградській, Тернопільській, Херсонській, Харківській, Житомирській, Донецькій, Дніпропетровській, Миколаївській, Київській, Полтавській, Чернігівській та Чернівецькій.

07:00 У Києві чули звуки вибухів. За даними очевидців, імовірно, у області чи на околицях столиці працює ППО.

Тернопільську область вночі атакували "шахеди", через влучання сталася пожежа. Як повідомив очільник ОВА В'ячеслав Негода, окупанти вдарили по одному із промислових об'єктів області. До ліквідації загоряння залучили 45 рятувальників та 12 поліцейських. На щастя, надзвичайна ситуація обійшлася без травмованих чи загиблих.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч на 16 жовтня мирною не видалася. Росіяни вкотре кошмарили мирне населення "шахедами". Вибухи чули у Полтавській, Вінницькій, Чернігівській, Харківській, Сумській, Дніпропетровській, Одеській, Житомирській, Хмельницькій, Тернопільській, Запорізькій та Київській областях. Чекаємо даних від Повітряних Сил та місцевих адміністрацій;
  • Deep State: Ворог окупував Острівське, а також просунувся біля Левадного, Цукуриного та в Торецьку;
  • бажання Росії отримати підтримку на фронті від КНДР "вказує на новий рівень відчаю Росії, яка продовжує зазнавати значних втрат на полі бою у своїй жорстокій війні проти України", заявив представник Ради нацбезпеки США Шон Саветт;
  • у Штатах попередили Ізраїль, що впродовж наступного місяця у Секторі Газа має поліпшитися гуманітарна ситуація, інакше американська військова допомога буде, ймовірно, обмежена. Про це пише Reuters.

05:00 Моніторингові канали пишуть про 19-20 безпілотників у повітрі. Росіяни продовжують замість збитих БПЛА перекидати у повітряний простір України все нові й нові іранські "бляшанки".

03:00 Попри зусилля мобільних вогневих груп кількість російських безпілотників у повітрі все ще перевищує 20 одиниць. Замість збитих БПЛА постійно залітають нові.

01:00 Моніторингові канали нарахували до 25 російських безпілотників в українському повітряному просторі.

00:00 Від початку цієї доби противник 25 разів атакував у районах Новотроїцького, Миролюбівки, Променя, Красного Яру, Селидового та Крутого Яру, що на Покровському напрямку. Наші захисники відбили 24 атаки, одне бойове зіткнення – ще триває.

Покровський напрямок на мапі Deep State

На Курахівському напрямку ворог також здійснив 40 спроб прорвати нашу оборону поблизу Кремінної Балки, Новодмитрівки, Цукуриного, Новоселидівки, Георгіївки, Костянтинівки, Антонівки та Катеринівки. Тридцять два бойові зіткнення завершено, ще два – досі тривають.

Курахівський напрямок на мапі Deep State

Про новини та події 13 жовтня ми розповідали тут: Війна — день 963: росіяни тиснуть на двох напрямках та застосовують нову тактику боїв

Про те, що відбувалося 14 жовтня, читайте у трансляції: Війна — день 964: КНДР посилює допомогу Росії, а в Україні продовжуються рейди ТЦК

З ситуацією в Україні за 15 жовтня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 965: ситуація біля Часового Яру ускладнюються, а Росія атакує Миколаїв