Війна — день 938: росіяни штурмують під Покровськом і збільшують чисельність армії

Читати російською
Автор
Новина оновлена 18 вересня 2024, 23:02

Оперативно про головне за добу

Росіяни продовжують тиснути на напрямі Покровська та Курахове, де за попередню добу зафіксували майже 80 бойових зіткнень. Це становить понад половину від усіх боїв на фронті та дозволяє припустити, що окупанти не збираються відмовлятися від своїх планів у найближчі тижні. В інших місцях ЗСУ демонструють успіхи, наприклад, під Лиманом їм вдалося відновити позиції у районі Торського. У Росії тим часом вирішили збільшити чисельність армії, хоча як вона її оснащуватиме, залишається невідомим.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 18 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Сумах було чутно вибухи, після яких зникло світло у місті, а також були знеструмлені всі об'єкти водоканалу.

22:00 Членство в НАТО призведе до нових конфліктів, але ми поважаємо право України обирати, куди їй йти, — наголосив міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар.

21:00 За місяць Росія виробляє від 42 до 56 балістичних і до 115 крилатих далекобійних ракет. Про це повідомляє Forbes Ukraine, посилаючись на власні джерела в розвідці. Окрім того, окупанти налагодили серійне виробництво ударних БпЛА Shahed-136, виготовляючи понад 500 одиниць щомісяця.

20:00 Україна повністю підготувала план перемоги, — Зеленський

"І сьогодні вже можна сказати, що вже повністю підготовлений наш план перемоги – усі пункти, усі ключові акценти, визначені необхідні додатки з деталями до плану. Все опрацьовано. Найголовніше тепер – рішучість реалізувати", — заявив президент України Володимир Зеленський.

19:00 Президент Польщі Анджей Дуда та кандидат у президенти США від республіканців Дональд Трамп можуть зустрітися у штаті Пенсільванія вже цього тижня. Планується, що вони, зокрема, обговорять війну в Україні.

18:00 З'явились супутникові фото наслідків вибухів та пожежі на російському складі боєприпасів у Торопці.

17:00 ЗСУ зупинили контрнаступ російських військ на Курщині. Частина її території залишається під контролем Сил оборони. Про це розповів речник Міноборони Олексій Дмитрашківський.

16:00 Частина французьких винищувачів Mirage 2000-5, переданих Україні, буде модернізована для наземних ударів. Роботи з модифікації літаків пройдуть на французькій випробувальній авіабазі Казо. Таким чином, частина українських Mirage 2000-5 доповнять застарілі радянські штурмовики Су-25 в якості літаків підтримки наземних сил.

15:00 Глава Міноборони Румунії Анджел Тилвар заявив, що НАТО має вжити "рішучих скоординованих" заходів у відповідь на інциденти, в ході яких російські ракети або безпілотники, випущені по Україні, порушують повітряний простір альянсу.

14:00 Литва планується передати Україні допомогу ще на 50 млн євро до кінця року. У рамках подальшої підтримки Литва, зокрема, має намір вкласти 10 мільйонів євро у виробництво ракетного безпілотного комплексу "Паляниця" на території України, а також надати радари, обладнання для розмінування та системи ППО малої дальності.

13:00 Перед судом постануть агенти російського ГРУ, які готували теракти у Києві та Львові. Саморобна вибухівка була замаскована в упаковки з-під чаю і мала здетонувати в гіпермаркетах, щоб завдати максимальної шкоди цивільному населенню.

12:00 У Кропивницькому внаслідок атаки ворожих БПЛА загинула одна людина, ще одну травмовано. У житловому секторі міста виникла пожежа: горів гараж та будинок на території приватного домоволодіння. Незначні пошкодження зазнали 19 сусідніх приватних житлових будинків.

11:00 У ніч на 18 вересня українські дрони, керовані СБУ, ГУР та ССО, вдарили по великому складу у місті Торопець, Тверській області. Там зберігалися ракети, призначені для оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер", тактичних ракетних комплексів "Точка-У", а також КАБ та артилерійські боєприпаси. Про це стало відомо з власних джерел в СБУ.

10:00 Росія атакувала енергетичні об'єкти у семи областях: Донецькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Запорізькій, Полтавській та Миколаївській. Загалом по країні знеструмлено 522 населені пункти.

09:00 У ніч проти 18 вересня Росія атакувала Україну трьома ракетами Х-59 і 52 дронами в ніч проти 18 вересня. ППО збило 46 безпілотників.

08:00 Вночі вибухи пролунали у Києві та Сумах. Росіяни запускали Україною "Шахеди".

07:00 У Харкові до дев'яти осіб збільшилася кількість поранених через вчорашню російську атаку із застосуванням керованих авіаційних бомб.

06:00 За останню добу росіяни втратили ще 1130 своїх військових. Загальна кількість втрат за часи повномасштабного вторгнення з боку російських військ становить 637 010 осіб.

05:00 До п'яти безпілотників все ще перебувають у повітряному просторі України. Ракетну небезпеку оголосили у Донецькій області.

03:00 Російський дрон зафіксували біля Борисполя, він летить у бік Києва.

01:00 У Дніпрі збили російський розвідувальний дрон. Крім того, вибухи було чути у Київській області.

Вибух у Дніпрі

00:00 Декілька груп російських БПЛА помічені над Україною.

Про новини та події 15 вересня ми розповідали тут: Війна — день 935: новий наступ ЗСУ у Курській області та удар по Харкову

Про те, що відбувалося 16 вересня, читайте у трансляції: Війна — день 936: окупанти тиснуть під Покровськом, а Україна чекає на дозвіл бити по Росії

З ситуацією в Україні за 17 вересня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 937: ситуація під Вугледаром погіршується, а бойові дії наближаються до ще однієї області