Україна отримає нові танки Leopard 2A4: звідки та коли їх передаватимуть (відео)

Читати російською
Автор
Новина оновлена 09 липня 2024, 07:17

Передати танки пообіцяли ще на початку весни

Україна незабаром отримає танки Leopard від Іспанії. Йдеться про модель Leopard 2A4, яку після відновлення мають передати ЗСУ. Перша партія в 10 танків вже відремонтована та відновлена. Про намір передати близько 20 танків заявляли в березні.

Згідно з даними порталу Infodefensa, ці десять танків відновлювали три місяці — до цього машини зберігалися з 2012 році на складі та мали незадовільний стан. Танки мають бути в Україні найближчим часом. Ще дев’ять таких танків відновити мають до вересня 2024 року.

Базовий танк Leopard 2 удосконалили до A4, щоб з урахуванням досвіду, отриманого під час Балканського конфлікту та в Афганістані. Головні зміни, у порівнянні з попередньою версією — ефективний захист від мін, саморобних вибухово-запалювальних пристроїв і ручних протитанкових засобів.

Загалом такі танки є не тільки у Німеччини — країни виробника, а й Швейцарії, Іспанії, Данії, Швеції тощо. Танк має не тільки покращений захист, а й систему нічного бачення — тепловізор/підсилювач слабкого освітлення та оптоніку для дня та ночі для розвідки на великих відстанях.

Характеристики Leopard 2A4:

  • Довжина танка — до 10,97 м,
  • Ширина — 3,77 м – 4,00 м,
  • Висота (дах башти) - 2,64 м,
  • Швидкість — ≤ 70 км/год,
  • Дальність руху — 450 км,
  • Озброєння — 120 мм / гладкоствольна гармата L44 / 7,62 мм кулемет.

Раніше "Телеграф" розповідав про затримки з постачанням західного озброєння. Загалом неукомплектованими залишаються 14 бригад.