Перша українська зброя за стандартами НАТО: що може УАГ-40 (відео)

Читать на русском
Автор
3160
Гранатомет УАГ-40 Новина оновлена 29 лютого 2024, 09:17
Гранатомет УАГ-40. Фото psdinfo

В Україні виробляють кілька типів снарядів для такого гранатомета — у стандартному для НАТО калібрі

Гранатомет УАГ-40 є однією з перших суто українських вітчизняних розробок засобів для ближнього бою, виготовленої за стандартами НАТО. Його зарядити можна всіма наявними типами високошвидкісних гранат стандарту НАТО 40х53 мм.

Гранатомет прийнятий на озброєння ЗСУ у 2017 році. "Зброярня" зазначає, що цей вид зброї переноситься солдатом, а перед стрільбою гранатомет ставлять на триногу. Разом з нею зброя важить менш як 30 кг. Особливості побудови триноги дають змогу використати гранатомет на непідготовлених позиціях. Його також можна встановити на машину або судно за допомогою адаптера.

Призначення гранатомета: подавити живу силу та вогневі засоби ворога в окопах, за пагорбами чи в ярах, у легкоброньованій техніці та укріплених позиціях. Перевагами УАГ-40 є висока точність при стрільбі серіями, простота та надійність експлуатації, а також знижений імпульс відбою.

Характеристики УАГ-40:

  • Максимальна дальність стрільби — 2200 метрів
  • Прицільна дальність — 1500 метрів
  • Може вести вогонь як чергами, так і поодинокими пострілами
  • В Україні виробляють гранати під нього — осклолково-фугасні ПГОФ-40 (радіус ураження 10 м), осколково-кумулятивні ПГОК-40 (бронепробиття до 80 мм) та інертні (тренувальні) ПГІ
  • Темп стрільби — 400 постр/хв
  • Вага без боєприпасів та станка — 17 кг
  • Швидкість вильоту гранати - 240 м/с.
Характеристики гранатомету УАГ-40
Характеристики гранатомету УАГ-40

Раніше "Телеграф" розповідав про український роздвідувально-ударний дрон "Сич". Безпілотник за 2 млн грн набив ворожого устаткування загалом на 100 млн доларів, зносячи одним ударом російську техніку за 10 млн доларів.