Українські захисники використовують зброю, яку розробили для В’єтнаму ще у ХХ столітті (відео)

Читати російською
Автор

Установку не потрібно довго збирати та розбирати

На Лиманському напрямку, українські захисники модернізували реактивну установку "Партизан", розроблену ще під час війни у В’єтнамі. Нею активно нищать ворога.

Відповідне відео виклав у своєму Telegram голова Луганської військової адміністрації Артем Лисогор.

"Зброя моральної перемоги" — українські артилеристи модернізували реактивну установу "Партизан" і б'ють нею ворога на Лиманському напрямку", — йдеться у повідомленні.

На пікап встановили одразу три "Партизана" і тепер захисники мають можливість швидко їздити на вогневий рубіж, завдати ворогу удар і відступити.

Реактивна установка "Партизан" (9П132, "Град-П") активно використовувалася в’єтнамцями проти американців. В чому ж особливість цієї зброї?

  • Основним призначенням установки 9П132 є використання партизанськими загонами проти живої сили, вогневих засобів і техніки противника, де ускладнене застосування звичайних артилерійських систем.
  • Пускова установка 9П132 являє собою напрямну трубчастої форми. Для додання обертання снаряду у напрямній трубі зроблений П-подібний паз.
  • Труба монтується на триногу з механізмом наведення.
  • Наведення здійснюють за допомогою прицілу ПБО-2 і артилерійської бусолі.
  • Установка може бути розібрана на два в'юки.
  • Вогонь ведеться снарядами 9М22М "Малюк". Самі снаряди теж розбірні і складаються з двох частин. Бойова частина повністю запозичена у снаряда М-21ОФ.
  • Запуск ракети здійснюється за допомогою герметичного виносного пульта з кабелем довжиною 20 метрів.
  • Збирання і приведення зброї в бойове положення триває 2,5 хвилини, а розбирання — не більше 2 хвилин

Серійне виробництво для постачання за кордон було розгорнуте на Ковровському механічному заводі. Перші серійні установки були виготовлені у 1965 році, а перша партія відправлена за кордон навесні 1966 року.

Раніше "Телеграф" розповідав, чим особливі британські броньовики, які використовує Україна. Машини зарекомендували себе, як ефективні бронепатрулі ще до відправки в Україну, їх використовували в миротворчих місіях.