Альтернатива є: що Німеччина може надати Україні замість Taurus

Читать на русском
Автор
1726
Україні потрібна далекобійна зброя для звільнення територій та стримування агресора
Україні потрібна далекобійна зброя для звільнення територій та стримування агресора. Фото Колаж "Телеграфу"

Taurus — найбільш далекобійна зброя Німеччини

У Бундестазі днями підтримали резолюцію коаліції про надання Україні далекобійної зброї. Є небезпідставні очікування, що це можуть бути ракети Taurus. Дальність такої ракети — 500 км. Проте щодо передачі Україні саме цих ракет крапка досі не поставлена.

Аналітики Defense Express проаналізували, що може бути альтернативою ракетами Taurus у понятті далекобійної зброї. Серед них — снаряди Vulcano GLR. Їхня дальність — 70 км.

ЗСУ вже знайомі з попередньою версією таких снарядів. Із дальністю 50 км версія постачалась в Україну. Вони використовувались німецькою артилерією PzH 2000 у вересні 2023 року. Замовлені були у 2022 в кількості 255 одиниць. Автори зазначають, що в разі надання таких ракет, знадобиться час на їхнє виготовлення — йдеться про місяці.

Альтернативним варіантом також може стати замовлення озброєння Німеччиною для України у третьої сторони. Серед таких — вже знані в повітряних силах ракети Storm Shadow/SCALP. Німеччина має свою частину в конгломераті-виробнику. Ще один варіант — співпраця MBDA Deutschland з АТ "Українська оборонна промисловість" для створення дешевих та далекобійних зразків на основі вже наявного озброєння.

Раніше "Телеграф" розповідав, що для збиття російського літака А-50 Україна могла використати зняті з озброєння комплекси С-200. Після вторгнення їх модернізували і могли надати їм дальність до 600 км.