Фінський БТР на службі в морській піхоті ЗСУ: що він може (фото, відео)

Читать на русском
Автор
За легендою тренування, українські військові на бронетранспортері Panssari-Sisu висунулися на вогневий рубіж
За легендою тренування, українські військові на бронетранспортері Panssari-Sisu висунулися на вогневий рубіж. Фото Морська піхота / UA Marines

Цей бронетранспортер вже рятував життя українських захисників

Україна використовує для оборони від Росії чималу кількість західного озброєння, отриманого різними шляхами. Серед таких шестиколісний бронетранспортер фінського виробництва Sisu XA-180 (інша назва Panssari-Sisu). Це основний бронетранспортер фінської армії, що був розроблений у 90-х роках.

Такі фінські колісні бронетранспортери отримали морпіхи ЗСУ. Зокрема особовий склад один з одного з підрозділів 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського та 1 ОБМП демонстрували навички взаємодії з бронетехнікою під час тренування на полігоні в грудні 2022 року. Цей БТР вже встиг врятувати життя українським військовим, переживши обстріл та підрив на міні.

Характеристики БТР Sisu XA-180

  • Озброєння — великокаліберні кулемети НСВТ або M2 Browning
  • Екіпаж — двоє людей
  • Десант — понад 10 бійців
  • Товщина бронелиста в лобовій частині — 10 мм.
БТР Sisu XA-180
БТР Sisu XA-180

Має амбразури для стрільби із стрілецької зброї та спостережні віконця з бронескла. Двері для десанту розташовані в кормовій частині.

Раніше "Телеграф" розповідав про засекречену українську розробку РЕБ "Покрова". Вона змушує ворожі далекобійні дрони втрачати курс.