Ракети для терору міст. Чому експерти так називають зброю з КНДР, якою росіяни б’ють по Харкову

Читать на русском
Автор
2927
KN-23
KN-23. Фото Відкриті джерела

Одна особливість робить їх марними для виконання бойових завдань

Українські правоохоронці заявили, що російські окупанти обстрілюють наші населені пункти ракетами виробництва Північної Кореї. Йдеться про Hwasong-11Ga (KN-23), які, за словами експертів, годяться скоріше для ракетного терору міст, а не ударів по військових цілях.

Таку думку поділяє військовий експерт та історик Андрій Харук. Причина цього – вкрай низька точність цих ракет, які зроблені з використанням російських технологій, які застосовуються для створення ВТРК "Іскандер-М".

Як уточнює фахівець, КНДР не публікує жодних даних щодо свого озброєння, особливо ракетного, і всі їхні оприлюднені характеристики є результатами роботи розвідки.

Так, мабуть, існують два варіанти KN-23, які відрізняються дальністю пуску (450 км для базового варіанту, 600-690 – для вдосконаленого), і приблизно з однаковою бойовою частиною вагою близько 500 кг.

"Сама бойова частина — моноблочна, повітряного підриву. Вона підходить для ураження неукріплених поверхневих цілей — наприклад, житлових будинків... Кругове ймовірне відхилення складає, за оцінками експертів, близько 100 м (тобто ракета може впасти в будь-якій точці кола діаметром 100 метрів близько цілі.- "Телеграф" ) з використанням супутникової системи та 200 м — тільки з інерційною системою. Тобто, KN-23 точкові цілі вражати не в силах, а ось для терору мирних міст — цілком годяться", — вказує Андрій Харук на головну. завдання ракет КНДР, що випливає з їхньої неточності.

Також експерт робить припущення, чим може загрожувати поява в арсеналі РФ північнокорейських ракет, і вважає, що в першу чергу розширенням застосування проти України балістичних ракет, найбільш складних цілей для ППО.

Протистояти цьому, за словами Андрія Харука, можна двома способами:

  • посиленням ПРО за рахунок сучасних протиракетних систем від союзників, і тут йдеться не тільки про Patriot і SAMP-T, а й про спеціалізовані американські системи THAAD;
  • знищенням пускових установок та запасів ракет до того, як вони будуть застосовані. А це вже завдання для наших дронів та російських партизанів.

Загалом першим застосуванням північнокорейської KN-23 проти українських міст може бути обстріл Запоріжжя 23 грудня 2023 року.