Заповнена "на колінці" повістка — підробка? Адвокат прокоментував поширену думку

Читать на русском
Автор
1353
Повістку неможливо оскаржити в суді
Повістку неможливо оскаржити в суді. Фото Колаж "Телеграф"

Працівник ТЦК вносить у повістку правдиву інформацію

Дію загальної мобілізації військовозобов'язаних чоловіків було продовжено до 13 травня 2024. Отримати повістку може будь-який чоловік віком від 18 до 60 років. І, як виявляється, виписати документ з факсимільною печаткою і підписом начальника ТЦК та СП можуть навіть "на колінці". Принаймні, це не вважатиметься підробкою.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін на своєму каналі у YouTube. За словами юриста такий документ не вважається підробкою, як розповідають деякі блогери у соціальних мережах.

"Вас зупинили на блокпості, виписали на коліні повістку та вручили її під ваш підпис. Ви поїхали, а тоді думаєте — стоп! Адже він заповнював пусту повістку, на якій вже стояв підпис із печаткою — це ж підроблення! Я чув від блогерів, що це службова підробка документів, ст. 366 КК України. Потрібно писати заяву до ДБР та оскаржувати в суді. Однак така повістка не підробка", — підкреслив адвокат.

Експерт пояснив, що змінить смерть Навального

Сімутін зазначає, що підробкою згідно зі ст. 366 КК України вважається "складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів". Однак, працівник ТЦК не вносить у повістку завідомо неправдиву інформацію. Навіть, якщо там стояло факсиміле.

"То чи буде в діях представника ТЦК склад кримінального правопорушення? Звичайно, ні", — зазначає юрист.

Разом з тим адвокат пояснив чи можна оскаржити таку повістку у суді.

"Верховний Суд у своїй постанові від 8 вересня 2022 року зазначив, що повістка не може бути оскаржена в будь-якому суді, тому що цей документ є лише засобом оповіщення особи про необхідність виконати військовий обов’язок. Простими словами повістка у суді не оскаржується. Оскаржуються лише її наслідки, якщо щодо вас винесуть постанову за ст. 210-1 КУпАП, а заповнення пустої повістки працівником ТЦК не є внесенням завідомо неправдивих відомостей у документ", — підкреслив Сімутін.

Водночас за словами адвоката, якщо вам вручили таку повістку, вона вважається незаконною.

"Відповідно до ст. 19 Конституції, органи влади повинні діяти у межах і спосіб передбачений законами. Жодним нормативним документом не передбачено можливості заповнення повістки не начальником ТЦК та не уповноваженою на це особою. Відповідно у громадянина і не виникає обов’язку її отримувати", — зазначив юрист.

Раніше "Телеграф" писав про те, у яких випадках повістка вважається законною. За новим порядком військового обліку, щоб вважатися законним документ обов'язково має містити кілька елементів.