Про Путіна — головоріза, Авдіївку та Трампа на фронті: головне з виступу Зеленського у Мюнхені

Читать на русском
Автор
1327
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото Телеграф

Участь президента в заході складалась з двох частин

У суботу, 17 лютого, президент України Володимир Зеленський виступив на Мюнхенській конференції з питань безпеки. Спочатку він зачитав звернення до присутніх, а потім взяв участь у дискусії з учасниками заходу.

"Телеграф" підібрав для вас ключові заяви глави держави.

Про загрозу Росії всьому світу

На початку свого виступу Зеленський заявив, що сьогодні немає жодної країни, якій би не загрожувала російська агресія. За його словами, 24 лютого 2022 року, могло стати кінцем світу, яким ми його знаємо.

"Як довго світ дозволятиме Росії бути такою. Це головне запитання сьогодні. Чим довше ця російська агресія буде тривати, тим більшими будуть зміни, які вона провокує. Можливо, люди повинні будуть жити у світі, де локальні війни не будуть залишатися локальними. Будь-який початок війни буде нести ризики перетворення на глобальну катастрофу", — зазначив президент.

Зеленський заявив, що Європу можуть чекати часи, коли питання про застосування статті 5 Договору про НАТО стоятиме зовсім не перед Вашингтоном, а радше перед європейськими столицями. "Таких "можливо" сотні. 23 лютого 2022 року жодного з них не існувало. Тепер вони стали частиною реальності. І чого нам не вистачає в цій реальності? Безпеки. Безпеки. Ні найбільшій, ні найменшій державі", — заявив президент.

"Був міф, що Європа занадто слабка, щоб захистити себе, натомість Європа стала глобальною силою, долаючи залежності від Росії. Європа зараз демонструє, що наша спільнота заслуговує, щоб її називали Євроатлантичною", – наголосив український лідер.

Ситуація в Авдіївці

Глава держави підкреслив, що рішення відійти з Авдіївки було абсолютно логічним. За його словами, це дозволило зберегти життя наших військових.

"Щоб не попасти в оточення було прийняте рішення відійти на інші рубежі. Це не означає, що Росія щось захопила. Вона нічого не захопила. Росія за 2 роки війни намагалася на сході щось зробити. Вони просто зруйнували кілька маленьких селищ та містечок. Але найбільше, що вони зруйнували — наше життя", — сказав Зеленський.

Втрати України

Президент зазначив, що не може назвати втрати України у війні проти РФ. Але він підкреслив, що в Авдіївці співвідношення втрат становило 1 до 7.

"Я не можу вам назвати наші втрати. Але в Авдіївці, я можу вам сказати, що було 1 до 7. На одного українця приходиться сім росіян", — розповів глава держави.

Путін — головоріз

Зеленський назвав два варіанти, як може закінчити російський диктатор Володимир Путін. Він назвав його "головорізом, який утримує владу через корупцію та насильство".

"Після вбивства Навального було б абсурдно сприймати Путіна як легітимного лідера російської держави, він головоріз, який утримує владу через корупцію та насильство. Прибуття на його інавгурацію, потиск руки, сприйняття його як рівного — було б презирством до природи політичної влади", — сказав глава держави.

Він додав, що Путін має або сісти на лаву підсудних, або ж бути вбитим одним зі своїх прибічників. "Він має лише дві опції — бути на лаві підсудних або бути вбитим, одним з його поплічників. Знищення джерела дестабілізації — є нашим завданням, і це справедливо", — заявив Зеленський.

Про закінчення війни

Український лідер закликав посилювати санкції проти Росії. На його думку, зло ніколи не переможе, коли сили добра об'єднані і діють разом.

"Будь ласка, не запитуйте Україну, коли закінчиться війна. Запитуйте себе, чому Путін досі в змозі її продовжувати", – наголосив Зеленський.

Справедлива мобілізація

Говорячи про мобілізацію в Україні, Зеленський підкреслив, що вона має бути справедливою. Він зауважив, що треба замінити людей, які втомлені на фронті фізично та їм час відновитися.

"Питання справедливої мобілізації — це питання ротації. Ти втомлений, ти повинен відновлюватися. Ти виходиш відновлюватися, а замість тебе приходить інша людина, професійна, яка пройшла відповідне тренування. І від цього залежить мобілізація", — заявив президент.

Україна здивує Росію дронами

Президент України зазначив, що цього року Україна негативно здивує Росію дронами та системами РЕБ. Він підкреслив, що Україна почала розвивати їх виробництво.

"Ми в позитиві для нас та негативі для РФ здивуємо їх цього року дронними системами та системами РЕБ. Це наші вітчизняні технології. Але це паралельний шлях, поки ми чекаємо допомогу від партнерів", — сказав Зеленський.

Запрошення Трампа на фронт

Зеленський нагадав, що запросив в Україну експрезидента США Дональда Трампа, який знову бореться за пост глави країни. Зеленський додав, що готовий разом з ним поїхати на фронт.

"Я його (Дональда Трампа. — Ред.) публічно запросив. Це залежить від його бажання. Ми хочемо, щоб всі кандидати знали, що насправді відбувається на війні. Якщо Трамп приїде, я готовий з ним поїхати на фронт. Якщо у нас буде розмова про те, як закінчити війну, ми повинні продемонструвати тим, хто приймає рішення, як виглядає справжня війна. Не війна в Instagram, а справжня війна", — зазначив президент України.

Нагадаємо, в ніч з 16 на 17 лютого командувач ОСУВ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що відповідно до отриманого розпорядження, українські військові вийшли з Авдіївки на заздалегідь підготовлені позиції. Він підкреслив, що оточення не допущено, особовий склад виведено, а українські воїни зайняли оборону на визначених рубежах.

Своєю чергою командир Третьої окремої штурмової бригади Андрій Білецький підтвердив, що Збройні сили України залишили Авдіївку. За його словами, бригада та інші військові зробили більше, чим могли.