Дітям потрібно пояснювати, що таке війна і чому це відбувається: дитячий психолог пояснив, як це робити

Читать на русском
Автор
585
Дітям потрібно пояснювати, що таке війна і чому це відбувається: дитячий психолог пояснив, як це робити

Багато залежить від віку дитини

Вже майже 2 роки триває широкомасштабна агресія Росії проти України. В українських батьків часто виникає потреба пояснити дітям, що таке війна.

Як розповів "Телеграфу" нейропсихолог, керівник дитячого корекційного напрямку благодійної організації Mental Help 365 Дмитро Вакуленко, залежно від віку дитини відповідь на це питання має бути різною. Він запропонував розділити їх на три категорії для різних вікових груп.

Вакуленко зазначив, що для малюків віком від 3 років пояснення може звучати наступним чином: "Війна — це коли дуже багато людей об’єднуються у дві чи більше великих груп, а потім ворогують і б’ються між собою. І кожна зі сторін намагається силою отримати те, що вважає своїм. Зазвичай війна починається, коли одна з груп людей хоче більше, аніж має, коли починає думати про чуже, як про своє, а потім намагається це забрати. Інші, звісно, починають це захищати. Тому люди починають битися між собою. Війна це дуже страшно і жахливо, адже через війну страждає багато людей".

Для дітей віком від 7 років Вакуленко пропонує ту саму конструкцію, але з більшою кількістю уточнень:

— коли згадуємо про боротьбу між людьми, уточнюємо, що люди не просто страждають, а й вмирають (без подробиць);

— коли говоримо про об’єднання в різні групи, можемо пояснювати, що зазвичай об’єднуються за принципом національності, але не тільки (ще може бути громадянська війна);

— коли говоримо про те, що саме одна зі сторін хоче забрати, уточнюємо, що йдеться про землі, про панування над жителями цих земель, про інші ресурси.

Водночас нейропсихолог підкреслив, що підліткам віком від 11 років є сенс ще детальніше пояснювати мотиви та цілі кожної зі сторін (в соціальній, економічній, військовій та інших сферах). За словами Вакуленко, їм також слід розгорнуто пояснювати про небезпеку інформаційного впливу (на прикладах), пояснювати, з яким ризиком доводиться стикатися нашим захисникам і захисницям (але без фото та відео з категорії 18+).

Більше про те, як говорити з дітьми про війну, що казати про росіян, читайте у матеріалі "Телеграфа": Діти війни: як пояснити малечі, хто такі росіяни, чому нас бомблять і як реагувати на людей з протезами.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, яких помилок припускаються батьки у вихованні дітей. Є сім помилок, яких слід уникати, щоб не зашкодити своїй дитині.