"Реальність ще жахливіша": психолог пояснив, чи треба демонізувати російських окупантів

Читать на русском
Автор
Дитина з матір'ю
Дитина з матір'ю. Фото Суспільне

Діти все і так розуміють

Війна в Україні вже понад 2 роки не дає спокою нікому. Дорослі та діти страждають морально та фізично, але дитяча психіка більш уразлива.

Жахливі вчинки росіян проти прав людини не потребують додаткової демонізації, діти все і так розуміють. Про це "Телеграфу" розповів нейропсихолог, керівник дитячого корекційного напрямку благодійної організації Mental Help 365 Дмитро Вакуленко.

"Ми маємо говорити правду, адже нашим дітям рости в реальному житті, а не у вигаданому нами", — сказав він.

Але додав, що слід сортувати потік інформації для дітей, "що менша дитина, то менше подробиць".

За його словами, діти мають бути готові, що у світі є такі люди як росіяни. У них жахлива ідеологія, диктатура та відверто брехлива пропаганда, вони чинять на території України жахливі злочини та тероризм. Проте, їх можна вважати людьми, на думку нейропсихолога.

"Ідея в тому, що всі росіяни несуть відповідальність за смерті, зґвалтування, наругу, бомбардування, каліцтва як фізичні, так і ментальні, що були скоєні проти українців внаслідок російсько-української війни", — зауважив Вакуленко.

Він наголосив, що усі росіяни розплатяться за свої вчинки, їх буде покарано. Хтось отримає довічне ув’язнення, а люди, які замовчують війну і тихо сплачують податки, так само будуть виплачувати репарації Україні.

Більше про те, як говорити з дітьми про війну, що казати про росіян читайте у матеріалі "Телеграфу": Діти війни: як пояснити малечі, хто такі росіяни, чому нас бомблять і як реагувати на людей з протезами.

Раніше "Телеграф" писав, що виплати для дітей та матерів були збільшені.