Зробив перший постріл у війні: що відомо про Вадима Сухаревського, який став заступником головкома ВСУ

Читать на русском
Автор
2305
Вадим Сухаревський
Вадим Сухаревський

До військового керівництва країни увійшли досвідчені військовослужбовці

У суботу, 10 лютого, президент України Володимир Зеленський провів нараду з новим військовим керівництвом країни, після якої офіційно назвав імена нових заступників головнокомандувача ЗСУ та начальника Генштабу.

Так, зокрема, стало відомо, що відповідати за розвиток БПЛА та інших безпілотних систем буде Герой України, полковник Вадим Сухаревський (позивний "Барсук"). Телеграф вирішив нагадати, хто це.

Сухаревський вважається українським військовим, який зробив перший постріл у російсько-українській війні. Епізод відбувся 13 квітня 2014 року, коли російські терористи на чолі з відомим бойовиком Ігорем Гіркіним відкрили вогонь по бійцях СБУ. Тоді Сухаревський, будучи командиром 3-ї роти 80 аеромобільної бригади наказав втрутитися і дати бій ворогу навіть попри те, що він отримав наказ про те, щоб не відкривати вогонь.

"Я дав команду висунутися на БТРах уперед і сам сів на місце стрільця, щоб вся відповідальність за це рішення була на мені. Вогонь на ураження я вирішив відкрити сам", — розповідав він, згадуючи ті події.

За словами Сухаревського, він розумів, що якщо побратими загинуть, це буде його провиною незалежно від наказів керівництва.

Втім, перший бій для нього відбувся десятьма роками раніше, оскільки він був членом миротворчої місії в Іраку у 2004 році та брав участь у битві за Ель-Кут.

У 2009 році він закінчив Львівський інститут сухопутних сил, а у 2011 році отримав звання старшого лейтенанта та став командиром роти у 80-му полку, який пізніше буде реформований до бригади. У його складі Сухаревський брав участь у боях на Донеччині. Зокрема, під Червоним він отримав поранення.

З 2016 року був командиром 1-го лінійного батальйону до 36-ї бригади морської піхоти, який виконував завдання під Маріуполем. 2020 року отримав звання полковника, а через рік обійняв посаду начальника штабу 35-ї бригади морської піхоти.

У лютому 2022 року був призначений на посаду командира 59-ї окремої мотопіхотної бригади, а 18 липня отримав звання Героя України. До речі, у цій бригаді також воює одна з найвідоміших в Україні рот БПЛА "Птахи Мадяра". Завдяки успішному впровадженню безпілотників ця бригада зазнала найменших втрат під час російського вторгнення.

З 9 лютого 2024 року Сухаревський очолює новостворені Сили безпілотних систем ЗСУ.

Раніше "Телеграф" писав про призначення Олександра Сирського на посаду головнокомандувача ЗСУ. Він змінив Валерія Залужного, який обіймав цю посаду з літа 2021 року.