Сирського призначили головнокомандувачем ЗСУ: що відомо про генерал-полковника

Читать на русском
Автор
6585
Олександр Сирський Новина оновлена 08 лютого 2024, 20:16
Олександр Сирський

Він народився у Росії

У четвер, 8 лютого, президент України Володимир Зеленський звільнив головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Його місце зайняв генерал-полковник Олександр Сирський.

"Телеграф" розповідає, що відомо про нового головкома ЗСУ, який народився у Росії та закінчив військові учбові заклади із найвищими відзнаками.

Генерал-полковник народився 26 липня 1965 року в селі Новинки Кіржацького району Владимирської області, Росія. У 1986 році він закінчив Московське вище загальновійськове командне училище, а у 1996 році — з відзнакою Академію ЗСУ за напрямком Оперативно-тактичний рівень. Вже у 2005 році Сирський із золотою медаллю закінчив Національну академію оборони України.

Свого часу він командував 72-ю механізованою бригадою, під час чого дослужився до звання генерал-майора. У 2013 році був першим заступником начальника Головного командного центру ЗСУ та співпрацював з НАТО.

З початком бойових дій на Сході України був начальником штабу АТО. Зокрема, одним з головних командирів сил АТО під час боїв за Дебальцеве взимку 2015 року. Керував боями у Вуглегірську, селі Рідкодуб та Логвинове.

Сирський координував вихід українських військових з Дебальцевого. Саме під його управлінням здійснювалися підриви можливих шляхів переходу через річку Карапульку. Однак керівник сектора, за словами генерала, не дав провести всі підриви, внаслідок чого переправи були захоплені супротивником. Сформована Сирським група "Барс" прикривала вихід ЗСУ з Дебальцевого.

За ці бої Сирський нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня. Згодом він отримав звання генерал-лейтенанта.

2016 року нинішній головком ЗСУ очолював Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ, який координує оперативні дії різних українських силовиків на Донбасі. У 2017 році був командиром всієї Антитерористичної операції на Сході України, яку згодом замінила Операція об'єднаних сил.

23 серпня 2020 року отримав звання генерал-полковника.

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну Сирський став командувачем оборони Києва. Навколо столиці він звів два кільця оборони та призначив командувачів секторів оборони з повноваженнями прийняття тактичних рішень.

У лютому-березні 2022 року, аби перешкодити просуванню окупаційних військ до Києва, за рішенням Сирського зруйновано мостові переходи в Київській області, так 26 лютого 2022 року підірвано дамбу на річці Ірпінь у Козаровичах. Це призвело до затоплення позицій російської армії. Внаслідок саме цих дій стрімкий російський наступ на Київ провалився.

Відтак, за успішну оборону столиці та звільнення Півночі України 18 березня 2022 нагороджений орденом Богдана Хмельницького II ступеня, а 5 квітня 2022 року здобув найвищою державну відзнаку Героя України.

Далі — з літа 2022 року Сирський командував контрнаступом ЗСУ на Харківщині, в результаті якого окупаційні сили спочатку були відкинуті від обласного центру на відносно безпечну відстань, що перевищує дальність артилерійського вогню. Потім Сили оборони рушили далі на Балаклію — Ізюм — Святогірськ — Лиман — Кремінну.

Восени 2022 та навесні 2023 Сирський керував обороною Соледару та Бахмута на Донеччині.

Нагороди Сирського

Новий головнокомандувач ЗСУ має звання "Герой України" з врученням ордена "Золота Зірка" — за особисту мужність, вагомий внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України, "Хрест бойових заслуг" — за визначні особисті заслуги у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу, вірність військовій присязі, "Ордени Богдана Хмельницького" I, ІІ та ІІІ ступеню — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

У жовтні 2022 року Сирський увійшов до списку 25 найвпливовіших українських військових від NV.

Він одружений із Тамарою Харченко та має двох синів Антона та Олександра.

Раніше "Телеграф" писав, що Валерій Залужний, підбиваючи підсумки зустрічі з Володимиром Зеленським, дав зрозуміти, що все ж таки йде у відставку, але прямо про це не сказав.