Втомлений, але незламний: як змінювався Валерій Залужний на посаді Головкома ЗСУ, фото

Читать на русском
Автор
3869
Валерій Залужний
Валерій Залужний. Фото https://www.facebook.com/CinCAFU

Навіть коли на обличчі генерала з’являється посмішка, а риси обличчя м’якшають, його очі залишаються серйозними

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 8 лютого, звільнив Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Генерал був призначений 27 липня 2021 року. За два з половиною роки зовнішність одного з найвідкритіших генералів зазнала змін, особливо після повномасштабного вторгнення Росії ― найбільше змінювався його погляд, що ставав дедалі глибшим, серйозним та навіть сумним.

Відповідальність за оборону найбільшої у Європі країни та щоденні виклики не могли не залишити свій слід. "Телеграф" пропонує подивитись, як змінювався Валерій Залужний на посаді Головнокомандувача ЗСУ.

Міноборони з правоохоронцями провели незаплановані перевірки ТЦК та СП

Військовий за покликанням

Валерій Залужний народився у родині військовослужбовців, тому до життя по військових частинах звик з дитинства. Проте обрав для себе цю сферу діяльності не по звичці. Він мріяв бути військовим.

Дивовижно, проте Валерій Залужний є одним з небагатьох українських генералів, які не здобували військову освіту у Радянському Союзі чи Росії. Майбутній Головнокомандувач ЗСУ вступив на загальновійськовий факультет Одеського інституту Сухопутних військ у 1994 році та закінчив його з відзнакою.

Фото юного Валерія Залужного у газеті
Валерій Залужний був одним з кращих під час навчання в Одеському інституті

З 1997 року він почав військову кар’єру. Залужний пройшов шлях від командира взводу до командира батальйону. Проте він не зупинився на цьому.

У 2005 році Валерій Залужний вступив до Національної академії оборони України, яку також закінчив з відзнакою. Третя вища освіта теж пов’язана з військовою справою. Він став найкращим випускником Національного університету оборони України ім. Івана Черняховського, за що був нагороджений перехідним мечем королеви Великої Британії.

Як змінювався Валерій Залужний на посаді Головнокомандувача ЗСУ

На перших фото, які були зроблені ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, ми бачимо суворого генерала з проникливим поглядом. Тоді він ще не був такою медійною персоною, тому фотографій не так багато можна знайти у Мережі.

Валерій Залужний у жовтні 2021 року
Валерій Залужний у лютому 2022 року

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Валерій Залужний перетворився на одну з головних персон, тому його прізвище все частіше почало фігурувати в інтернеті. Не одразу були помітні зміни у зовнішності Головнокомандувача, проте вони разючі. У першу чергу змінився погляд. На ньому викарбувана уся та надзвичайна відповідальність, нелегка ноша, яку він несе протягом майже двох років.

Валерій Залужний у липні 2022 року
Валерій Залужний у березні 2023 року
Валерій Залужний у червні 2023 року

Навіть посмішка у День незалежності видає сум та біль в очах генерала. Він як ніхто інший розуміє справжню ціну цього свята.

Валерій Залужний на день незалежності у 2023 році
Валерій Залужний на день незалежності у 2023 році

На останніх фото видно, наскільки Валерій Залужний втомлений. Ці знімки були зроблені під час першої пресконференції Головнокомандувача за час великої війни. Подія відбулась 26 грудня 2023 року.

Валерій Залужний на великій пресконференції 26 грудня 2023 року
Валерій Залужний на великій пресконференції 26 грудня 2023 року
Валерій Залужний на великій пресконференції 26 грудня 2023 року

Раніше "Телеграф" писав, як відома акторка Ада Роговцева згадувала про знайомство з Валерієм Залужним. Вона назвала його "уособленням свого війська і свого часу".