Війна — день 573: ЗСУ мають успіхи під Бахмутом, Зеленський прибув до США

Читать на русском
Автор
24721
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Тяжкі бої українських сил оборони проти російських загарбників тривають. ЗСУ вдається стримувати окупантів на більшості напрямів, перемелюючи їхню живу силу та техніку. Водночас на двох напрямках українські війська поступово просуваються вперед. При цьому росіяни не припиняють обстрілювати міста України, завдаючи як матеріальних збитків, так і каліцтва та вбиваючи мирних громадян.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 вересня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Умеров підбив перші підсумки зустрічі у форматі "Рамштайн".

21:00 Країни G7 вважають, що конфлікт росії проти України може затягтися і триватиме ще 6-7 років, передає агентство Bloomberg з посиланням на високопосадовця з європейської країни блоку.

20:00 Німеччина передає Україні зброї на 400 млн євро. До пакету ввійдуть:

  • 200 броньованих машин MRAP;
  • 50 дронів;
  • ракети, снаряди;
  • системи розмінування;
  • зимній одяг та генератори.

Великобританія додатково поставить Україні десятки тисяч артилерійських снарядів — Міноборони Британії.

19:00 Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний провів зустріч із командувачами та командирами оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія".

"Обговорили та узгодили послідовність наших кроків з урахуванням зміни оперативної обстановки на фронті, активності противника та всіх можливих загроз", — розповів головнокомандувач.

18:00 Голова Пентагону Ллойд Остін ухилився від відповіді на питання щодо ситуації з передачею Україні далекобійних ракет. Він змінив фокус на тему протиповітряної оборони нашої держави.

17:00 Вранці українські військові атакували штаб російських загарбників у районі окупованого Мелітополя в Запорізькій області.

Раніше міський голова Мелітополя Іван Федоров повідомляв із посиланням на місцевих жителів, що в місті пролунало понад 5 вибухів, найгучніше було в районі заводу "Автокольорлит".

16:00 Російська авіація вдарила по Тягинці, повідомляє Херсонська ОВА.

Через влучання керованої авіабомби пошкоджено будівлю колишнього складу, вибито вікна у лікарні, сільському клубі та будинках місцевих жителів.

Люди не постраждали.

15:00 Українські військові на Таврійському напрямі продовжують завдавати російським загарбникам відчутних втрат у живій силі та техніці. Зокрема, минулої доби на цій ділянці фронту було ліквідовано близько 300 окупантів.

14:00 Російські окупанти скинули керовану авіабомбу на місто Куп'янськ на Харківщині. Внаслідок цього удару загинули троє цивільних людей. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

13:00 У коментарі "Телеграфу" військовий експерт, ветеран війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман відповів на статтю американської газети The New York Times щодо того, що Костянтинівку 6 вересня нібито обстріляла не росія.

12:00 Данія передасть Україні ще 45 танків — ЗМІ з посиланням на главу Міноборони країни. Повідомляється, що йдеться про 30 танків Leopard 1 і 15 танків Т-72. Слід додати, що в Україну також поспішає і перша партія американських танків Abrams.

11:00 Росіяни знову вдарили по Херсону з артилерії. На жаль, снаряд зачепив тролейбус, що рухається звичним маршрутом, відомо про одного загиблого, він був сержантом поліції.

Удар по Херсону 19.09.2023
Удар по Херсону 19.09.2023
Удар по Херсону 19.09.2023
Автобус трохи підсмалило

10:00 У районі Керченського (Кримського) мосту було помічено серйозне задимлення. Окупанти поспішили відзвітувати про військові навчання, проте місцеві жителі досить скептично ставляться до цієї інформації.

Кримський міст 19.09.2023
Кримський міст 19.09.2023

9:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат окупантів на фронту:

Втрати армії рф в Україні 19.09.2023
Втрати армії рф в Україні 19.09.2023

Військові 5 штурмової бригади показали, як нині виглядає звільнена ними Кліщіївка на Бахмутському напрямку.

8:00 Українські військові мають чергові успіхи на фронті — зокрема, їхнє просування під Бахмутом може свідчити про погіршення якості російської оборони на Донбасі.

Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні заявив, що за минулу добу по лінії розмежування відбулося 35 бойових зіткнень:

07:00 Володимир Зеленський прибув до Сполучених Штатів Америки та перед виступом на Генасамблеї ООН відвідав поранених українських військових, які проходять лікування у Нью-Йорку.

06:00 У Львові під час повітряної тривоги пролунали вибухи. Ворог здійснив атаку "шахедами". За словами мера міста Андрія Садового, зафіксовано приліт в одному з районів. В результаті спалахнула будівля промислового складу. Через часткове обвалення будівлі під завалом залишилися двоє людей. Вибратись їм допомагали рятувальники.

3:00 Російська атака продовжується, а більшість дронів змістилися у західні області України.

1:00 Окупанти обстрілюють Україну безпілотниками, які рухаються дрібними групами у бік Херсонської, Дніпропетровської, Миколаївської та Кіровоградської областей. Для Кіровоградської та Полтавської областей також існує загроза застосування балістичної зброї

00:00 Президент України Володимир Зеленський напередодні ввечері за Київським часом прибув до США із робочим візитом. Він планує брати участь у низці заходів ООН і не лише.

Влада Німеччини поки не вирішила, чи передавати українським військовим далекобійні ракети Taurus з радіусом дії до 500 кілометрів, заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус інтерв’ю Bild.

З даними за 16 вересня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 570: ЗСУ звільняють території, а окупанти змінюють тактику

Про те, що відбувалося 17 вересня, читайте у матеріалі: Війна — день 571: ЗСУ мають успіхи на ряді напрямків, а росія продовжує обстрілювати міста України

Інформацію за 18 вересня дивіться за посиланням: Війна — день 572: окупанти проводять перегрупування після втрат та атакують міста