Війна — день 439: "святковий" терор від окупантів та спроби завершити захоплення Бахмута

Читать на русском
Автор
15206
Бої за Україну продовжуються 439 днів
Бої за Україну продовжуються 439 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 8 травня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 439 днів. Противник продовжує повільно просуватися в Бахмуті і хоче остаточно захопити місто до 9 травня. Крім того, спроби атакувати росіяни робили на Лиманському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Водночас ЗСУ продовжують готуватися до контрнаступу, а в Міноборони прогнозують, що воно призведе до масштабної паніки в росії. На тлі цього росіяни продовжують обстрілювати територію України із застосуванням доступних їм засобів, щоб чинити психологічний тиск на українців.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 8 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вітає ухвалення Нюрнберзької декларації щодо військових злочинів росії проти України, згідно з якою керівництво рф має бути притягнуте до відповідальності за агресію.

22:05 Росіяни вдарили ракетами С-300 по Харкову та області.

Також було завдано удару ракетами, попередньо, "Іскандерами", по Дніпропетровській області. В обласному центрі також пролунали вибухи.

21:00 Росіяни завдали ракетного удару по Павлоградському району Дніпропетровської області, повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

"За попередніми даними, ворог випустив по Межирицькій громаді "Іскандер", — повідомив він і додав, що жертв в результаті удару немає.

20:00 Готовність авіації НАТО підвищили після провокації росіян над Чорним морем, повідомляє The Jerusalem Post. "Загони повітряного патрулювання НАТО були приведені у стан підвищеної готовності у відповідь на небезпечну поведінку російського військового літака поблизу польського літака Frontex (Агентство з охорони зовнішніх кордонів ЄС ) над Чорним морем поблизу Румунії", — заявив неназваний чиновник Альянсу.

19:00 Протягом цієї доби противник завдав 11 ракетних, 59 авіаційних ударів та здійснив 76 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, повідомляє Генштаб ЗСУ. Постраждали мирні мешканці, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

18:00 9 травня на території одного з районів Харкова Служба безпеки України проведе контрдиверсійні заходи, у яких візьмуть участь органи військового управління та інші правоохоронні структури, буде задіяна військова техніка, озброєння та радіотехнічні засоби.

17:00 Російські загарбники розпочали мобілізацію у тимчасово окупованому Маріуполі, повідомляє Маріупольська міська рада.

16:00 Російські війська вкотре атакували прикордоння Чернігівської області за допомогою мінометів, САУ та ствольної артилерії.

З початку пандемії від COVID-19 померло понад 112 тис. українців, повідомив перший заступник міністра охорони здоров'я Сергій Дубров в ефірі телемарафону.

15:00 Пропозиція Єврокомісії щодо 11-го пакету санкцій проти росії була розіслана державам-членам і спрямована на закриття лазівок у торговельних обмеженнях рф. За даними джерел агентства Reuters, Єврокомісія запропонувала внести до чорного списку кілька китайських компаній та обмежити експорт до країн, які, як вважається, причетні до обходу торгових обмежень рф.

14:00 8 травня російські окупанти обстріляли Станіслав та скинули авіабомби на Кізомис Херсонської області. Внаслідок події постраждали шестеро людей, серед них 9-річна дитина. Про це повідомив голова Херсонської ОВ Олександр Прокудін.

13:00 Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Учасники обговорили тему наслідків повітряних атак по Україні та поговорили про можливості посилення захисту населення та об'єктів цивільної та критичної інфраструктури.

12:00 На Донеччині представники СБУ затримали одразу двох інформаторок, які передавали інформацію ворогу. Одна із них співпрацювала із "вагнерівцями". Найдивовижніше те, що вона — мешканка Бахмутського району, де наразі проходить лінія фронту і тривають найжорстокіші обстріли.

Внаслідок нічного удару по Одесі є кілька поранених. На жаль, охоронець складу, куди влучила російська ракета, загинув.

11:00 На Одещині 8 та 9 травня наклали додаткову заборону на мітинги, марші та будь-які акції, приурочені до 8 чи 9 травня. Біля пам'ятників та меморіальних комплексів чергуватимуть патрульні поліцейські, щоб припиняти всі можливі масові заходи.

У мережі повідомляють про вибухи у Дніпропетровській та Харківській областях. У цих та ще кількох регіонах України оголошено повітряну тривогу.

10:00 За даними Одеської районної військової адміністрації, через нічний обстріл є троє поранених людей — працівники складу, яким прилетіла ворожа ракета. Ще одна людина вважається безвісти зниклою.

Минулої доби ворог кілька десятків разів обстрілював Сумщину. Про наслідки розповіли представники ОВА.

9:30 Президент Володимир Зеленський анонсував зміни в українському календарі. Він пропонує встановити 8 травня як Днем памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років, а на 9 травня перенести святкування Дня Європи.

Генштаб ЗСУ розповів про втрати ворога за останню добу:

Втрати армії рф в Україні 08.05.2023
Втрати армії рф в Україні 08.05.2023

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр досить туманно прокоментувала ймовірність ракетного удару по Україні на 9 травня. За її словами, передбачити таку можливість повністю — неможливо.

8:00 Кореспондент "Телеграфу" Ян Доброносов побував на місці влучання уламків дрону в одну зі столичних багатоповерхівок. Довкола чимало скла та уламків інших матеріалів, а посеред поверху зіяє величезна діра замість вікна.

У Бєлгородській області рф знайшли збитим черговий безпілотник — росіяни заявляють, що він проводив розвідку.

7:30 Ворог просувається у Бахмуті, тривають наступальні дії на різних частинах лінії фронту на сході. За останню добу вздовж лінії фронту успішно відбиті 55 атак ворога. Деталі — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 08.05.2023
Карта боїв на Донбасі 08.05.2023

Генштаб ЗСУ також поділився даними щодо подій на фронті:

06:00 Зібрали ще кілька новин, які ви могли проспати:

  • цієї ночі низка регіонів України вкотре "червоніла" через сигнали тривоги. В окремих областях, зокрема Київській та Одеській, навіть були зафіксовані вибухи — столицю намагалися атакувати дронами, а по Одесі вдарили ракетами;
  • в Туреччині відмовили Україні в постачанні систем протиракетної оборони С-400, котра була початково закуплена у рф. За словами глави МЗС Мевлюта Чавушоглу, така пропозиція була початково неприйнятною, адже могли похитнути турецький суверенітет;
  • на окупованій частині Херсонщини російські військові почали відбирати у місцевих жителів катери та інші плавзасоби. Як пише Центр спротиву населення, таким чином окупанти намагаються "закрити" власні потреби через дефіцит постачання подібної техніки;
  • на території Маріуполя зростають проблеми із питною водою. За даними радника мера Петра Андрющенка, росіяни намагаються поєднати два водосхвища — Павлопольське та Старий Крим — в одне. Це може перетворитися на екологічну катастрофу і серйозно вплинути не лише на людей, а й на місцеву флору й фауну;
  • ексдержсекретар США Генрі Кіссінджер, відомий своїми неоднозначними заявами про війну в Україні, заявив, що вже до кінця року Москва та Київ можуть сісти за стіл переговорів. Посередництво між країнами, на його думку, здатен узяти на себе Китай.

пригожин і путін збираються захопити Бахмут на 9 травня, — Роман Світан.

05:00 Бандитам пригожина з пвк "вагнер" відновили видачу снарядів, — ISW.

03:00 Посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс висловила українським військовим вдячність за захист.

02:30 Внаслідок атаки ворожих дронів в Києві постраждали троє людей.

01:30 У Києві чути вибухи – влада говорить про роботу ППО.

01:00 російський ворог атакував Україну ракетами з літаків стратегічної авіації та безпілотниками.

00:00 Окупанти обстріляли Одеську область ракетами Х-22, повідомляється про прильоти. Тим часом на півночі України помітили ударні безпілотники у бік Київської області, крім того, їх помітили в Запорізькій області.

Про те, що відбувалося 5 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 436: ЗСУ відбивають десятки атак на фронті, росіяни не припиняють обстрілювати українські міста

Дізнатися про головні події 6 травня можна у публікації: Війна — день 437: окупанти безжально бомблять Бахмут, але панікують в очікуванні контрнаступу ЗСУ

З даними за 7 травня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 438: окупанти знижують темпи атак і готуються до контрнаступу ЗСУ