Війна — день 412: окупанти просуваються в Бахмуті і готуються до ракетного удару

Читать на русском
Автор
15334
Бої за Україну продовжуються 412 днів
Бої за Україну продовжуються 412 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 11 квітня

Повномасштабне російське вторгнення до України триває 412 днів. У Бахмуті противник використовує не тільки "вагнерівців", але й залучає десантників, за деякою інформацією там він міг досягти незначних успіхів. За даними Генштабу, найактивніші бої ведуться на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Маринському напрямках. При цьому у ЗСУ фіксують підготовку росіян до чергового ракетного удару, який може статися будь-якого дня.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 11 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Італія продовжить надавати підтримку Україні та представить план реконструкції країни 26 квітня, заявив глава МЗС Італії Антоніо Таяні.

22:00 Російські окупаційні війська обстріляли дев'ять громад Сумської області. Усього зафіксовано 91 "приліт".

21:00 Поблизу н.п Сподобівка та Кравцівка Шевченківської громади Харківської області під час весняно-польових робіт трактор наїхав на невідомий вибухонебезпечний предмет, 32-річний тракторист отримав контузію.

20:00 Найманці ПВК "Вагнера" наразі є основною силою російської армії, яка намагається захопити Бахмут. Однак якщо вони не налагодять джерело постачання особового складу і не змінять тактику, на фронті їх може вистачити ще на місяць-два, заявив речник східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий.

19:00 Протягом доби противник завдав 1 ракетного та 10 авіаційних ударів, здійснив понад 18 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

18:00 Зеленський у вівторок провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача.

17:00 Росіяни на Запоріжжі намагаються побудувати систему оборони. Вони риють великі окопи, а також встановлюють зуби дракона.

16:00 У Херсоні пролунали вибухи. В області повітряну тривогу не оголошували.

Росіяни обстріляли Оріхів у Запорізькій області та поранили місцевого жителя.

15:00 Поліція Київської області виявила 1374 тіла вбитих окупантами мирних жителів Київщини, 195 тіл досі не впізнано, ще 279 осіб вважаються зниклими безвісти, повідомив начальник ГУ Нацполіції Київської області Андрій Нєбитов.

Волинська обласна рада підтримала рішення про заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату на території області.

14:00 "Укроборонпром" відвантажив для потреб українських військових нові партії 125-мм танкових снарядів та 122-мм артилерійських боєприпасів.

Польща планує збудувати на своїй території склади озброєнь на кілька тисяч одиниць військової техніки НАТО, заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

13:00 Авіація окупантів нанесла удар по Гуляйполю та Оріхову у Запоріжській області.

Тим часом в Україні військкомати отримали ще більше повноважень — ТЦК відтепер тепер мають законні права надсилати повістки українцям незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку.

12:00 Після витоку секретних документів Пентагону та розвідки в США роблять усе можливе, аби заспокоїти партнерів з Європи, Близького Сходу, а також України. Деякі країни вже звернулися до центральних відомств Штатів із запитом щодо проведення брифінгу.

Щонайменше до 2029 року — такий сумний прогноз щодо обмеження польотів над Україною, а також низкою сусідніх держав, дають представники Європейської організації з безпеки аеронавігації.

Напередодні Великодня армія рф обстріляла в Херсоні церкву, — ОВА.

11:00 Україна поки що не отримувала зброї від США щодо ленд-лізу, — Politico. Постачання поки не почалися через те, що Вашингтон не поспішає обтяжувати Київ додатковими грошовими зобов'язаннями. Як відомо, подібний вид допомоги не є безоплатним, а зараз Штати поки що надають безоплатну допомогу.

Останні пакети військової допомоги від союзників — вельми значні, але ЗСУ потрібно ще більше. Про це в інтерв'ю RND заявив заступник голови МЗС Андрій Мельник. Особливу увагу він звернув на Німеччину.

"Ми вдячні за це, але, на жаль, треба сказати, що цього далеко не достатньо. Танки — гарний перший крок, але це аж ніяк не гарантує, що Україна зараз може швидко відтіснити росіян", — наголосив чиновник.

10:00 На Одещині можуть знову початися відключення світла. Цього разу не через російські атаки, а через черговий шторм. ДТЕК повідомляє, що всі ремонтні бригади вже переведені в підвищену готовність, аби якомога швидше ліквідувати всі ймовірні пориви ліній.

На південному напрямку фронту російські окупанти почали переміщатися подалі від лівого берега Дніпра. Таку заяву зробила очільниця об'єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

"Ми не спостерігаємо критичного збільшення особового складу. В основному це маневри. Вони відшукують місця для розташування своїх артилерійських установок, реактивних систем залпового вогню, якими намагається атакувати правий берег і уникнути ураження від наших Сил оборони", — підкреслила вона.

9:00 У Білгороді БПЛА з вибухівкою намагався атакувати міжнародний аеропорт. На жаль, політ дрону закінчився невдачею — техніка врізалася в бетонну огорожу, яку частково пошкоджено. Також є пориви у кабелі сигналізації. Аеропорт розташований за 35 км від українського кордону.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прибув до Канади із робочим візитом. Очікуються переговори щодо посилення фінансової допомоги нашій країні.

8:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо ліквідованих окупантів на фронті:

Втрати армії росії в Україні 11.04.2023
Втрати армії росії в Україні 11.04.2023

8:00 За минулу добу росіяни 58 разів обстріляли Херсонську область. Двоє жителів Бериславського району отримали поранення, наразі їх переведено до лікарні в Херсоні. Обоє постраждалих знаходяться у важкому стані, — ОВА.

На Черкащині, Дніпропетровщині та підконтрольній Україні частині Запорізької області закінчено процес розмінування сільськогосподарських земель. Про це повідомили в Мінекономіки.

7:00 Російські окупанти не зупиняють спроб протиснути українську оборону на сході країни, а на півдні самі активно готуються оборонятися. Потроху ворогу вдається просунутися під Бахмутом, а на інших напрямках тривають запеклі бої. Деталі — в аналізі свіжих карт боїв в Україні.

Карта боїв в Україні 11.04.2023
Карта боїв в Україні 11.04.2023

Генштаб ЗСУ також надав актуальні дані щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали вам основні нічні новини, які ви могли пропустити:

  • у США підтвердили "витік" секретних документів Пентагону. Наразі влада не готова сказати, яка частина оприлюднених даних справді правдива, а також не може назвати ім’я виконавця "зливу" — його ще шукають;
  • російський диктатор володимир путін не має наміру найближчим часом відвідувати Туреччину. Про це заявив глава МЗС країни Мевлют Чавушоглу;
  • відсутність масованого ракетного обстрілу з боку рф є показником того, що ворог обирає нову ціль замість енергетичної інфраструктури, — Ігаль Левін;
  • Ізраїль заперечив, що передавав Україні літальну зброю. За словами прем’єра Біньяміна Нетаньяху, країна надає Києву лише гуманітарну допомогу та окремі елементи для зміцнення цивільної оборони населення;
  • міністр оборони Олексій Резніков натякнув, що Україна готується до чергового "сюрпризу" для російського флоту у Чорному морі;
  • влада Єгипту в лютому могла віддати розпорядження про виготовлення десятків тисяч ракет для росії. Про це йдеться у черговому "зливі" документів США, пише WP;
  • головою Київської ОВА став Руслан Кравченко. Президент підписав відповідний указ.

3:00 Окупанти за попередню добу 9 разів обстріляли Сумську область. Там зафіксували 118 прильотів

1:00 Колишній командувач військ США в Європі, генерал Бен Ходжес каже, що Україна може звільнити Крим до кінця літа, але за однієї умови.

00:00 Голова Міноборони Олексій Резніков запросив іноземних пілотів винищувачів F-16 вступати до лав Іноземного легіону

Про те, що відбувалося 8 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 409: окупанти зазнають втрат під Авдіївкою, а ЗСУ готуються до контрнаступу

Інформація за 9 квітня доступна у будівництві: Війна — день 410: Донбас залишається епіцентром активних бойових дій, найзапекліші бої ведуться за Мар’їнку

З даними за 10 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 411: окупанти знижують темпи обстрілів і зазнають величезних втрат