Війна — день 332: окупанти тиснуть на Бахмут, а ЗСУ "кошмарять" росіян на півдні

Читать на русском
Автор
26058
Бої за Україну тривають 332 дні
Бої за Україну тривають 332 дні. Фото Телеграф

Оперативно про головне 21 січня

Російське повномасштабне вторгнення в Україну триває 332 дні. Як і раніше, найзапекліші бойові дії відбуваються на напрямі Бахмута в Донецькій області та Кремінній у Луганській. Як помста українцям за стійкість окупанти нещадно обстрілюють мирних жителів і особливо дістається Запорізькій області. ВСУ своєю чергою завдають активних контрударів щодо російських позицій на півдні країни, чим знижують руйнівні наслідки російського терору.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Наступне засідання у форматі "Рамштайн" пройде у лютому 2023 року і буде присвячене авіаційній підтримці України, заявив заступник голови Офісу президента Андрій Сибіга.

22:00 У Німеччині не знають, скільки мають танків Leopard — ексміністерка оборони Крістін Ламбрехт заборонила інвентаризацію, пише Business Insider.

21:00 Національне антикорупційне бюро України провело обшуки та затримало заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василя Лозінського за розкрадання бюджетних коштів. Затриманого звільнять із посади, повідомили у міністерстві.

20:00 Протягом доби противник здійснив 26 авіаційних ударів та 15 обстрілів із реактивних систем залпового вогню, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 У Миколаївській області біля села Любомировка автомобіль підірвався на міні, поранення отримали чотири особи, зокрема немовля, повідомила голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва.

18:00 На Одещині море винесло на один із пляжів морську міну, яку виявили місцеві жителі, повідомляє пресслужба Військово-морських сил Збройних сил України.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні "СС".

17:00 Більшість українців підтримують перейменування топонімів, назви яких пов'язані з рф, СРСР та Російською імперією, свідчать дані соцопитування.

16:00 Служба безпеки України проводить контррозвідувальні заходи на території Деснянського району Києва, зокрема, у Лісовому житловому масиві та на прилеглих територіях.

15:00 Російська диверсійно-розвідувальна група намагалася перетнути кордон в Сумській області. Про це повідомив голова ОВА Дмитро Живицький. "Російська ДРГ знову спробувала перетнути кордон на Сумщині. Учора (20 січня — ред.), близько 5 години ранку, група з шести осіб намагалась рухатися з території РФ до Юнаківської громади. Наші військові відкрили вогонь, ворог втік", — написав він на своїй сторінці у Telegram.

14:00 Зеленський зі сльозами на очах попрощався з Монастирським та іншими загиблими в авіакатастрофі: дивіться ексклюзивні фото "Телеграфа".

13:00 Набагато більше сотні тисяч: у розвідці США підрахували втрати окупантів в Україні.

Тим часом в Україні новий скандал з Міноборони — відомство закуповує їжу для тилових частин за завищеними цінами, журналісти показали відповідні документи.

12:00 Американський дипломат озвучив позицію США щодо винищувачів F-16 для України.

11:00 Біля Українського дому, де відбувається прощання з керівництвом Міністерства внутрішніх справ, вже зібралися сотні людей, які хочуть висловити свою повагу до загиблих.

10:00 У Києві прощаються керівництвом МВС, Денисом Монастирським, його першим заступником Євгенієм Єніним і їх колегами, які загинули під час аварії вертольота у Броварах. Церемонія прощання, яка відбудеться у Національному центрі "Український дім", запланована на 11:00.

Денис Монастирський похорон 21 січня
Прощання проходить в Українському домі

09:00 Минулої доби, 20 січня, на Херсонщині через російську агресію було поранено четверо людей. Двоє з них підірвалися на мінах, у тому числі 16-річний хлопець. Двоє отримали поранення через обстріл, один із них — 15-річний підліток. На щастя, усі залишилися живими.

У Генштабі відзвітували про свіжі втрати російської армії. Лише за останню добу підтверджено ліквідацію одразу 860 ворожих солдатів!

08:00 В Ангарську Іркутської області спалахнула серйозна пожежа — загорілися бензовоз і кілька цистерн з паливом. Вантаж, ймовірно, призначався для потреб російської армії в Україні. Що ж, більше паливо нікуди не їде…

07:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням подій на різних напрямках фронту. Росіяни посилюють тиск на мирне населення на окупованих територіях, при цьому однією з найуразливіших категорій є медики.

Мільярдер Ілон Маск знову висловився про війну в Україні — вже "традиційно" щодо Криму. Говорячи про себе як "супер проукраїнську" людину, він підкреслив, що США даремно підтримує ідею Києва щодо деокупації острова, адже це може призвести до "невпинної ескалації".

06:00 Росіяни підтвердили втрату установки С-400 на Запорізькому напрямку. Як пише Інститут вивчення війни, це сталося поблизу села Ільїне, що знаходиться за 55 кілометрів від актуальної лінії фронту.

Російська С-400 знищена в Україні
Російська С-400 знищена в Україні
Російська С-400 знищена в Україні
Порівняльна характеристика цілої та знищеної установки С-400

Окремо ми проаналізували свіжі карти бойових дій, представлені американськими спеціалістами. Росіяни вкотре посилюють тиск під Бахмутом, але досягнути необхідних успіхів не можуть. При цьому продовжують брехати про їх наявність.

Карта бойових дій в Україні 21.01
Карта бойових дій в Україні 21.01

Байден заявив, що Україна отримає все необхідне для протистояння російським агресорам.

Британія допоможе Україні створити трибунал для російських чиновників.

05:30 ЄС підготує 10-й пакет санкцій до річниці початку війни в Україні, – Reuters.

05:00 До Соледара прибув перший гуманітарний конвой ООН.

03:30 Британці допоможуть бійцям ЗСУ освоїти танки Challenger 2, а японці – нові міношукачі.

02:00 Країни G7 та члени ЄС запровадять два ліміти цін на нафтопродукти з росії – на дизель та бензин та на мазут – Мінфін США.

01:00 Українські танкісти розпочнуть підготовку на танках Leopard 2 – Рєзніков.

00:00 Українська армія отримає більше зброї та боєприпасів, каже міністр оборони України Олексій Резніков за підсумками зустрічі "Рамштайн"

"Вільний світ підтримує Україну та аплодує відважним українським солдатам та нашому мужньому народу. Ми переможемо. Зло буде переможено", — написав Резніков у Twitter.

Інформація за 18 січня доступна у звіті: Війна — день 329: окупанти готують новий ракетний удар і наступають на Донбасі.

З даними за 19 січня можна ознайомитись у трансляції: Війна – день 330: окупанти готують новий наступ, а Захід нарощує підтримку України .

Про те, що відбувалося 20 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 331: "Рамштайн" не радує, а окупанти мріють про настання