Війна — день 328: окупанти готують новий наступ на сході та обстрілюють мирні міста

Читать на русском
Автор
31070
Бої за Україну тривають 328 днів
Бої за Україну тривають 328 днів

Оперативно про головне 17 січня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 328 днів. Окупанти продовжують докладати найбільших зусиль на напрямі Бахмута та Соледара, де для ЗСУ в останні дні справи йдуть не дуже добре. Водночас експерти припускають, що ворог може спробувати розпочати великий наступ у Луганській області, куди росіяни стягують додаткові сили. Україна тим часом відновлюється після масштабних обстрілів, від яких продовжують гинути мирні жителі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі у вівторок 17 січня, але більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українських офіцерів підготують за 10 тижнів використовувати американські системи Patriot, заявив міністр оборони України Олексій Рєзніков.

22:00 Підрозділ зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗСУ у вівторок збив російський штурмовик Су-25 у районі Соледара, повідомляє пресслужба Командування ПС ЗСУ.

21:00 Нідерланди нададуть Україні систему ППО Patriot, заявив прем'єр-міністр Нідерландів Рютте під час зустрічі з президентом США Джо Байденом.

20:00 У ДТП біля Львова постраждали 20 людей, зокрема дитина, двоє у тяжкому стані.

19:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорив у Польщі з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі основні потреби Збройних сил України.

18:00 Внаслідок російського ракетного обстрілу 14 січня пошкоджено 9 блоків ТЕС, 3 магістральні підстанції та 1 повітряна лінія, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

17:00 Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що майбутнє Європи визначається в Україні і очікує на постачання німецьких танків Leopard 2 в Україну.

16:00 Окупаційні війська знову обстріляли місто Куп'янськ Харківської області, зруйновано будівлю коледжу, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Олексія Арестовича звільнено з посади позаштатного радника Офісу президента України.

15:00 Російська армія обстріляла підприємство критичної інфраструктури у Херсоні, повідомив голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

14:00 В Дніпрі завершили пошуково-рятувальну операцію на місці удару ракети по багатоповерхівці, — 44 загиблих, серед яких п'ятеро дітей, найменшому з котрих не було й року.

Анджей Дуда в Давосі заявив, що Польща збирає коаліцію країн, які нададуть Україні німецькі танки Leopard 2 і сподівається, що вдасться сформувати хоча б бронетанкову бригаду (93 танки).

Фінляндія готова брати участь у постачанні Україні танків Leopard та сподівається, що таке рішення буде ухвалене, — заявив голова МЗС Пекка Хаавісто в кулуарах Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

13:00 Російські окупанти заявляють, що взяли Соледар, в Україні це спростовують. "Українські військові знаходяться у Соледарі та дають відсіч російській армії", – заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

Міністр оборони Латвії Інару Мурнієце прибула в Україну вперше з моменту призначення главою силового відомства.

12:00 Віталій Кличко: "Зустрівся в Давосі з віце-канцлером — міністром економіки Німеччини Робертом Хабеком. Говорили про подальшу підтримку і допомогу Україні. Зокрема, передачу озброєння. Позитивні рішення ухвалені. Хороші новини будуть скоро!"

Зберігається значний дефіцит потужності в енергосистемі, через перевищення лімітів вже застосовані аварійні відключення у Харківській, Донецькій, Дніпропетровській, Київській, Запорізькій, Кіровоградській областях України. Також через несприятливі погодні умови (рвучкий вітер, обледеніння проводів) у центральних регіонах є локальні відключення у мережах операторів систем розподілу, живлення відновлюється, — "Укренерго".

11:20 В Дніпрі вже 44 загиблих, повідомляє мер Борис Філатов.

Британська розвідка підтвердила, що росія набрехала, ніби трагедію в Дніпрі спричинили засоби української ППО: "Велика протикорабельна ракета AS-4 KITCHEN (радянська назва – Х-22), запущена з середнього бомбардувальника Ту-22М3 BACKFIRE, з високою ймовірністю влучила в житловий будинок у Дніпрі, що призвело до загибелі щонайменше 40 осіб. Росія неправдиво заявила, що за це відповідальна українська ракета ППО", — йдеться у звіті.

У Вишгородському районі Київщини планово знищуватимуть вибухонебезпечні предмети, — в Києві може бути чутно вибухи.

10:00 Сьогодні у Полтавській громаді та Івано-Франківській області може бути чутно постріли та вибухи, — це навчання.

Внаслідок агресії рф проти України загинуло 456 дітей, ще понад 897 постраждали, — ювенальні прокурори.

09:00 Російські окупанти 16 січня обстріляли територію Херсонської області 102 рази, це рекорд, — перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

У Румунії на берег Чорного моря хвилями винесло двигун російської ракети, яка є частиною зенітно-ракетного комплексу "Панцир-С1", повідомляє Генштаб ВМС Румунії.

Генштаб ЗСУ опублікував свіжі втрати росії в Україні:

Втрати росії в Україні 17.01.2023
Втрати росії в Україні 17.01.2023

08:00 Ситуація на ЗАЕС зараз складна, станція лише отримує енергію з українського боку і там відбувається постійний тиск на людей, оскільки окупанти не отримали очікуваних результатів щодо підписаних контрактів, — міністр енергетики України Герман Галущенко.

07:40 Станом на ранок уламки будинку в Дніпрі розібрали на 90%. 40 загиблих, 79 постраждалих (10 з них важкі), доля 25 мешканців досі невідома.

У росії в Чорному морі залишається шість ракетоносіїв з близько 44 "Калібрами" на озброєнні, — очільниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

Україна має отримати близько 100 танків, щоб розпочати власний наступ на війні проти рф, вважає Лондонський Міжнародний інститут стратегічних досліджень.

Минулої доби ворог посилив обстріли Запорізької області, зафіксовано 130 обстрілів, є повідомлення про руйнування 64 житлових будівель та об’єктів цивільної інфраструктури, — голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

07:00 Генштаб ЗСУ: на тимчасово зайнятих територіях, в населених пунктах Заводівка, Горностаївка та Каїри Херсонської області, окупанти зупинили трансляцію усіх українських телеканалів, транслюється тільки російське телебачення.

Держсекретар США Ентоні Блінкен планує відвідати Китай 5-6 лютого, де зустрінеться з міністром закордонних справ КНР Цінь Ганом, з яким обговорить, зокрема війну РФ в Україні.

Єдиний спосіб для України завершити війну проти росії – це виграти її на полі бою, вважає міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра.

3:00 У ніч на 17 січня в російському Білгороді та прилеглих містах чули численні вибухи, місцева влада повідомила про роботу ППО. Про постраждалих та руйнування не повідомлялося

1:00 В США визнали, що Україна нині потребує далекобійних ракет, проте дискусії з цього питання тривають. У Пентагоні пообіцяли подумати над тим, як допомогти подолати цей виклик

00:00 Представник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що у росії, ймовірно, залишаються ще сотні ракет Х-22, одна з яких зруйнувала будинок у Дніпрі. За його словами, Україна поки що не має можливості їх збивати, але на це здатні західні системи ППО на кшталт SAMP/T або Patriot.

Про те, що відбувалося 14 січня, читайте у матеріалі Війна — день 325: окупанти перетворюють Соледар на руїни і знову атакували Київ

Інформація за 15 січня доступна у зведенні: Війна — день 326: ворог зазнає поразки на фронті і застосовує "ракетний терор" проти мирних міст .

З даними за 16 січня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 327: Україна відновлюється після ракетного удару, а окупанти наступають на Донбасі