Не лише Х-22: які ще російські ракети Україна поки що не може збивати

Читать на русском
Автор
2305
Україна не може знищити всі ракети, які випускає росія
Україна не може знищити всі ракети, які випускає росія

Сили ППО були посилені західними поставками, але частина ракети можуть збити лише нові типи ЗРК

Трагедії у Дніпрі, коли російські окупанти влучили ракетою Х-22 у житловий будинок, могла б не статися, якби українське небо захищали особливі системи протиповітряної оборони. Однак така ракета — не єдиний тип боєприпасу, який Україна збити поки не може.

Військовий портал Defence Express провів лікнеп щодо того, які цілі можуть збивати українські сили ППО. Основне, що потрібно знати на початку — повітряні цілі бувають аеродинамічні (до яких належать крилаті ракети) та балістичні. І якщо з крилатими ракетами дещо простіше — старі радянські ЗРК та сучасні моделі, передані Україні, можуть їх знищити, то з балістичними ситуація складніша.

Ні ті одиниці сучасного озброєння, які посилили українські війська ППО, ні тим більше радянська спадщина не здатна збити таку ракету. Особливість балістичної ракети в тому, що вона падає на ціль, використовуючи силу гравітації, тож її потрібно не просто пошкодити осколками, а знищити "лоб у лоб". Для цього потрібні кінетичні ракетні перехоплювачі.

Х-22 хоч і не повністю балістична, але дуже близька до неї. За 60 км від цілі вона пікірує з кутом 60 градусів і близько цілі її швидкість становить 2500 км/год. На рух до цілі інерції ракета витрачає менш як хвилину. Якщо ракета падає на місто, її пошкодження не дасть жодного ефекту, адже її розробляли спеціально, щоб знищувати великі групи будівель, а також групи кораблів авіаносців. Точність – не її ознака.

Defence Express підготували таблицю, де описано, які ракети можуть збити українські сили ППО. Серед них нема "Точки У", "Іскандера" та зенітних С300/400, якими росія б’є по містах України поблизу лінії фронту. Збивати їх можуть нові Patriot PAC-3 або SAMP-T, яких наша країна поки що не має.

Які ракети можуть збити в Україні
Які ракети можуть збити в Україні

Україні для посилення військ протиповітряної оборони потрібні саме Patriot третьої моделі, вважають експерти. Використання ворогом ракет типу С-400 не несе військових переваг, а служить для залякування українців.

Водночас нагадаємо, військовий експерт Олег Жданов в коментарі "Телеграфу" заявив: рішення про передачу Україні ЗРК Patriot є політичним кроком і демонстрацією підтримки України з боку США, адже в пакет допомоги включена лише одна батарея. Такої кількості ЗРК вистачить на захист одного великого міста. Але під час останньої зустрічі у форматі Ramstein 7 (16 листопада 2022) учасниками форуму було прийняте колегіальне рішення про допомогу у створенні в Україні багатоешелонованої системи ППО, що передбачає надання протиракетних засобів дальнього ураження. А запланований на 20 січня "Рамштайн-8" може надати Києву ще більше засобів протиракетної та протиповітряної оборони.