Війна — день 320: окупанти штурмують Бахмут та Соледар і готуються до нових наступів

Читать на русском
Автор
27386
Бої за Україну тривають 320 днів
Бої за Україну тривають 320 днів

Оперативно про головне 9 січня

Російське вторгнення в Україну триває вже 320 днів. Тяжкі бої тривають на Донбасі, де окупанти запекло штурмують Бахмут і Соледар, а також у районі Сватове та Кремінної. У розвідці не виключають, що на цих напрямках окупанти зроблять чергову спробу наступу, проте зараз у них там спостерігаються проблеми з перекиданням військ. При цьому росіяни можуть готувати новий масований удар, але через дефіцит ракет на це їм знадобиться ще деякий час. ВСУ тим часом продовжують точковими ударами знищувати склади боєкомплекту та місця дислокації супротивника.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

22:00 Ситуація у Соледарі залишається напруженою. Окупанти підтягують резерви та змогли взяти під вогневий контроль трасу для постачання озброєння ЗСУ. Бої у місті йдуть за кожний будинок, командування 46-ї аеромобільної бригади та 10-ї гірничо-штурмової бригади роблять все, щоб ефективно знищувати ворога, місто під контролем ЗСУ.

19:00 Після таємничих вибухів на аеродромі Енгельс росіяни прибрали звідти частину стратегічних бомбардувальників. Тепер їх там лишилося лише шість.

18:00 Окупанти провели перегрупування та пішли на черговий штурм Соледара.

17:00 У західних ЗМІ з'явилася інформація, що Україна може отримати від Великої Британії танки Challenger 2,

16:00 Західні експерти припускають високої ймовірності того, що після поразки у війні проти України росія розвалиться до 2033 року.

15:00 Голова Офісу президента Андрій Єрмак про ситуацію на сході: "Вони намагаються закидати наші сили трупами заради примарної мети здобути хоч якусь перемогу, щоб виправдати вже проведену мобілізацію. Але в них не виходить — подвиг наших воїнів титанічний. Соледар, Бахмут і Схід зараз тримаються".

Зеленський переговорив з прем'єр-міністром Португалії Антоніу Коштою: "Говорили про безпекову співпрацю. Подякував за готовність надавати дієву підтримку енергетичній системі України. Також обговорили конкретні кроки щодо реалізації нашої формули миру".

14:15 Польща має намір передати Україні танки Leopard 2, — однак мова не про сотню танків, а кілька десятків, повідомляє голова польського Бюро міжнародної політики Якуб Кумох.

Війни, подібні до війни в Україні, де цивільні території зазнають безладного знищення, є "злочином проти Бога та людства", заявив Папа Римський Франциск.

13:00 Споживання електроенергії в Україні зросло через зниження температури та збільшення споживання промисловістю та бізнесом з початком робочого тижня, тому до всіх областей України доведені ліміти споживання, які діють з 4:00 до 24:00. Перевищення лімітів призводить до застосування аварійних обмежень, — "Укренерго".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг не виключає можливості постачання Україні важких танків, про це він заявив в інтерв'ю газеті Svenska Dagbladet.

Вночі ворог обстріляв об'єкти критичної інфраструктури Херсона, сталася пожежа, згорів автомобіль установи, зруйновано електропідстанцію, що живить кілька котелень, — голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

Внаслідок удару по ринку в смт Шевченкове на Харківщині загинуло дві жінки, 50 і 60 років, — повідомив керівник пресслужби Харківської ОВА Віталій Крицький. Одна з жінок була власницею м'ясного магазину, інша просто прийшла за покупками. В прокуратурі уточнюють, що також постраждали ще троє жінок та 10-річна дівчинка. Попередньо обстріл був з Білгородської області.

Ринок в пгт Шевченкове Харківської області після обстрілу 09.01.2022
Ринок в пгт Шевченкове Харківської області після обстрілу 09.01.2022

12:00 Україна просила Грузію повернути їй зенітно-ракетні комплекси "Бук", які були надані країні під час російського вторгнення 2008 року. Але Грузія відмовила, розповів тимчасово повірений у справах України в Грузії Андрій Касьянов.

Також запит України включав і передані Грузії США протитанкові комплекси Javelin. Щодо останнього була не лише згода з боку Вашингтона, але й навіть пропозиція замінити їх на новіші комплекси, пише "Європейська правда".

11:00 У Соледарі ситуація напружена: у ЗСУ розповіли про нові кроки та пояснили, як мороз впливає на бої.

Стало відомо, що внаслідок удару по Шевченковому загинула 60-річна жінка.

10:00 Ворог завдав ракетного удару по ринку в селищі Шевченкове Куп'янського району Харківщини, постраждало сім мирних жителів, серед яких 13-річна дівчинка. Попередньо стріляли ракетами С-300, інформує голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Наслідки ракетного удару по смт Шевченкове у Харківській області 09.01.2023
Наслідки ракетного удару по смт Шевченкове у Харківській області 09.01.2023

09:30 росія стала запускати більше розвідувальних дронів "Орлан-10" над Україною, це може говорити про підготовку нового ракетного удару, розповіла Наталія Гуменюк.

Тим часом британська розвідка вважає, що росія боїться використовувати сучасні винищувачі Су-57 на території України, щоб не втратити їх.

08:15 За минулу добу ЗСУ знищили 3 ворожі гелікоптери, 7 безпілотників, 11 танків, та багато одиниць іншої техніки:

Втрати росії в Україні 09.01.2023
Втрати росії в Україні 09.01.2023

На Одещині сьогодні можуть бути чутно вибухи, — фахівці знищать знайдені снаряди Другої світової.

Також шумно може бути на Івано-Франківщині, там військові проводитимуть навчання.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • в Україні за минулу добу збили гелікоптери Ка-52, Мі-24 та Мі-8 росії, а також три дрони-розвідники "Орлан-10", — Генштаб ЗСУ;
  • вночі в районі Шебекіно Білгородської області рф чули вибухи;
  • вчора росія заявила буцімто провела "операцію відплати" за Макіївку в Краматорську та вбила 600 українських військових, — західні ЗМІ та аналітики не знайшли жодних доказів цьому;
  • підтримка України у війні проти росії — обов'язок країн Заходу, вважає прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала;
  • Німеччина передала Херсону 7 генераторів високої потужності для водопровідно-каналізаційного господарства, онкодиспансеру та Херсонтеплоенерго.

06:00 В лютому влада Італії ухвалить рішення про постачання Україні зенітних ракетних комплексів і ракет — ЗМІ.

05:00 Росія готова тікати з Криму — Подоляк в ефірі телемарафону.

04:00 Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав посилити підтримку України.

03:00 У Німеччині припускають можливість передачі Україні танків Leopard.

02:00 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський побував на позиціях захисників під Бахмутом та Соледаром – обговорювалося зміцнення позицій.

01:00 Українські військові збили ударний вертоліт ворога Ка-52.

00:00 У Білорусі з 16 січня по 1 лютого проходитимуть спільні з росією навчання бойової авіації, заявили в міноборони країни

З даними за 6 січня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 317: окупанти обіцяють "різдвяну тишу", але ЗСУ готові до всього

Про те, що відбувалося 7 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 318: росіяни активувалися на Запоріжжі і відправляють ДРГ до Херсона

Інформація за 8 січня доступна у зведенні: Війна — день 319: важкі бої на Донбасі та обстріл мирних міст