"Відплата за Макіївку": західні аналітики розвінчали фейк росіян про Краматорськ

Читать на русском
Автор
2902
У Макіївці від будівлі залишилися руїни, а у Краматорську – вибило вікна у цивільних об’єктах Новина оновлена 09 січня 2023, 07:45
У Макіївці від будівлі залишилися руїни, а у Краматорську – вибило вікна у цивільних об’єктах

Внаслідок атаки по Краматорську пов’язані з ЗСУ об’єкти не постраждали, жертв нема ні серед військових, ні серед цивільних

Російські окупанти продовжують розкручувати маховик пропаганди, розповсюджуючи фейки про "операцію відплати" за новорічний удар ЗСУ по місцю дислокації окупантів у Макіївці. У росії намагалися запустити "качку" про те, що у відповідь було завдано удару по Краматорську, внаслідок якого нібито загинули сотні українських воїнів.

Проте версію російського міноброни дедалі більше джерел підіймають на глум — у західній пресі не знаходять доказів удару окупантів по позиціях ЗСУ у Краматорську. Команда CNN не помітила ознак масових жертв, нема активності навколо моргу. Журналісти Reuters не тільки не знайшли описаних рф свідчень удару, але також не відзначили перебування військових у гуртожитках, по яких стріляла росія, та серйозних руйнувань.

Окупанти також били і по інших цивільних об’єктах, серед яких школа. Фінський журналіст побував на місці і був здивований російськими пропагандистськими заявами.

росія поширять фейк про Краматорськ
Ні він, ні місцеві жителі ознак удару по людях не відзначили

Заяви російських військових викликають сумніви вже й усередині країни — військові блогери критикують мо і заявляють про сфабрикованість історії про помсту. Аналітики Інституту вивчення війни зазначили, що заяви мо рф про помсту за Макіївку продовжує концепцію "образи і відплати" — аналогічну використовували після атаки по Кримському мосту та інших об’єктів інфраструктури росії. Проте вони загнали самі себе у куток, вважають аналітики. Намагаючись догодити частині суспільства, яка потребує відплати, але викликають критику через відсутність реакцію інші випадки чи правильну реакцію.

Удар по ПТУ в Макіївці викликав масову реакцію в російському суспільстві з огляду на те, що російське міноборони звинуватило в ньому самих загиблих мобілізованих. Кількість загиблих і постраждалих, за даними різних джерел, обчислювалася сотнями. Навіть російське мо визнало втрати в кількості 89 осіб.