Війна — день 293: окупанти зазнають величезних втрат, але тиснуть під Бахмутом

Читать на русском
Автор
26726
Вторгнення триває 293 дні
Вторгнення триває 293 дні

Оперативно про головне 13 грудня

Російська армія вже 293 дні веде свою "триденну війну" проти України. Тепла зима перетворила ґрунт на непрохідне болото, що заважає обом арміям вести наступальні дії, але навіть це не зупиняє бої особливо у Луганській та Донецькій областях. Противнику вдалося досягти невеликого прогресу біля Бахмута та захопити населений пункт Курдюмівка, але у ВСУ запевняють, що це не вплине на загальну картину. Українські бійці тим часом продовжують завдавати ударів по місцях скупчення противника, через що той зазнає величезних втрат.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Канада надасть 115 млн канадських доларів (близько $84,9 млн за поточним курсом) для термінового відновлення енергосистеми України, заявила канадська віцепрем'єрка і міністерка фінансів Христя Фріланд.

22:00 Україна розраховує на покриття дефіциту електроенергії за рахунок імпорту ресурсу з Європи та потребує вирішення мережі системних операторів ENTSO-E щодо збільшення технічних можливостей для цього, заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

21:00 Україна підключила додаткові 1000 МВт енергогенеруючих потужностей, які мають бути розподілені між усіма регіонами, що сприятиме зменшенню обмежень споживання електрики, повідомив генеральний директор енергопостачальної компанії YASNO.

20:00 США можуть на цьому тижні оголосити про передачу Україні зенітно-ракетних комплексів Patriot, повідомляє телеканал CNN з посиланням на власні джерела.

19:00 У Кадіївці, що на Луганщині, загарбники втратили до 60 вбитими та до 100 – пораненими, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Також підтверджено ураження противника за попередні дні в Запорізькій області: окрім знищення керівного складу 58-ї армії у Мелітополі, в районах Енергодару, Токмака та Гуляйполя знищено три артустановки, до 10 одиниць військової техніки різного типу та поранено близько 150 окупантів.

18:00 До кінця року збитки, завдані економіці України в результаті війни, подвоїться до $700 млрд, заявляє прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

У листопаді зафіксовано понад 230 обстрілів прикордонних територій Сумської та Чернігівської областей, 4 рази обстріли здійснювалися із залученням авіації, повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

17:00 Спільний внесок допомоги Україні за результатами міжнародної конференції солідарності в Парижі сягнув 1 млрд євро, заявив президент Франції Еммануель Макрон.

Російського агента, який "здавав" позиції ЗСУ у Краматорську, засуджено до 14 років позбавлення волі.

16:00 Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що ФРН виділить 50 млн євро допомоги на зимовий період для України.

ДБР повідомило про підозру чотирьом колишнім правоохоронцям із селища Веселе Запорізької області, які після початку російського вторгнення перейшли на бік ворога.

15:00 "Бахмут зараз є найгарячішою точкою війни, це і найгарячіша точка східного фронту. Тут зосереджено найбільше артилерійських та інших ударів ворога, найбільші намагання прорвати нашу оборону. Справді, ворог мав дуже великі запаси радянських боєприпасів калібру 122 мм, 152 мм до всіх систем реактивного вогню, проте інтенсивна війна протягом 9 місяців виснажує будь-які запаси", — речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий. За його словами, росія перекидає припаси з дальніх регіонів, проте ЗСУ працюють по складах і засобах ураження.

14:00 Група "Рейтинг" провела свіже опитування серед населення. Вибрали кілька найцікавіших результатів:

  • з березня збільшилося число українців, що готові воювати до повернення Криму та Донбасу (раніше таких було 74%, зараз 85%);
  • також знизилося число українців, що хочуть продовжувати воювати на території росії (з 6% до 4%);
  • 52% українців хочуть відбудовувати країну вже після війни, 44% хочуть розпочати якомога швидше;
  • 26% українців проти, щоб Китай брав участь у відбудові України, 10% також проти участі Туреччини;
  • 52% підтримують відновлення Україною статусу ядерної держави;
  • вступ в НАТО і ЄС, ядерне роззброєння росії та гарантії надання Україні озброєння найбільше стримають росію від майбутніх нападів.

13:00 Є шість аспектів, за якими ЄС може допомогти Україні пережити зиму, — їх Зеленський назвав в рамках конференції "Солідарні з українським народом" у Парижі.

  1. нам потрібні трансформатори, обладнання для відновлення високовольтних мереж, газотурбінні та газопоршневі енергоблоки;
  2. до завершення опалювального сезону ми потребуємо аварійного постачання електрики з ЄС обсягом до двох гігават;
  3. закликаємо Євросоюз направити спеціальні місії на об’єкти критичної енергетичної інфраструктури;
  4. ми потребуємо підтримки для закупівлі близько двох мільярдів кубометрів газу, бо через руйнацію електростанцій змушені використовувати більше газу;
  5. фінансування проекту із закупівлі 50 млн LED-ламп для України, — вони дозволять заощадити близько одного гігавата електрики;
  6. потрібен спеціальний постійний механізм координації зусиль – Паризький механізм, — поки ми не можемо збивати 100% російських ракет і дронів, але можемо створити систему ухвалення рішень, яка зможе на 100% позбавити сенсу терористичну тактику рф.

12:30 Глава Офісу президента Андрій Єрмак: "Зброї буде більше. Зима для ворога буде місцями холодною, а десь пекельною, якщо він не вбереться з України".

Прес-секретар президента росії дмитро пєсков тим часом заявив, що "просування вперед" неможливо, поки Україна не готова визнати окупацію територій, і що "не може бути й мови" про виведення російських військ до кінця року.

11:20 МАГАТЕ найближчим часом збирається направити постійні місії на всі атомні станції в Україні, — Шмигаль.

Дев'ятий енергоблок АЕС, який був виведений з ладу після ворожого ракетного обстрілу 23 листопада, вночі підключили до енергосистеми країни, — Міністерство енергетики України.

У Мелітополі вночі підірвали стратегічний міст.

10:25 У Білорусі за дорученням лукашенка розпочалася раптова перевірка бойової готовності.

Голова Нацполіції Ігор Клименко дав розгорнуте інтерв'ю "РБК-Україна" про деокупацію, зрадників-поліцейських, майбутнє росії та України, тощо. Обрали звідти для вас найцікавіші на нашу думку тези:

  • такого масового "смарт" мінування, як на Херсонщині, не було ніде, — заміновано буквально все, бомби на таймерах, під вазонами, у стінах та стільцях, тощо;
  • найбільший гармидер окупанти залишили у підрозділах поліції та прокуратури, в ізоляторах тримали українців, на верхніх поверхах жили; знищили близько 1500 службових автівок, зняли з них що тільки можна та відправили в росію запчастини; у Куп'янську знайшли кілька бідонів з бражкою для "підняття духу";
  • росії буде дуже важко оговтатися від того, що вона зробила нам, і що ми зробимо з нею, у той час як Україна після Перемоги відбудується і буде сильною;
  • найбільша проблема після деокупації буде в людях, — 8,5 років вони слухали пропаганду і після звільнення територій можуть виїхати шукати "русский мир" в рф;
  • під час блекауту злочинність впала на 13-16% завдяки збільшенню патрулів;
  • у відділках поліції вже відкрито 903 "Пункти незламності", 200 з них мають зв'язок Starlink;
  • всі поліцейські, хто не зміг виїхати з окупації за наказом, були звільненні;
  • 217 поліцейських зрадили Україну (з 130 тисяч);
  • у полоні було 219 поліцейських (зараз залишається 26).

09:25 росія орієнтовно втратила за добу ще 500 окупантів:

Втрати росії в Україні 13.12.2022
Втрати росії в Україні 13.12.2022

08:20 ЄС знайшов спосіб змусити Угорщину підтримати Україну, — Угорщина змогла добитися від Брюсселя розмороження частини призначених для неї коштів, щоб Будапешт зняв вето щодо деяких важливих питань, у тому числі 18 млрд євро макрофінансової допомоги для України. Для виділення допомоги потрібно було одностайне рішення і одна Угорщина була проти.

07:30 Кілька важливих новин на ранок:

  • блекаути — єдина надія росії, і відсутність ракетних атак свідчить про те, що рф до них готується, — Зеленський;
  • Іран хоче передати росії свої ракети, обмеживши радіус їх дії, щоб обійти санкції ООН, — Axios;
  • наступний контрнаступ ЗСУ може бути на Запорізькому напрямку, щоб відтіснити ворога на Півдні, — Forbes;
  • на 12 грудня 68% з 26,5 тисяч оглянутих закладів освіти мають укриття, — Шкарлет;
  • Україна продовжує укріплювати "стіну" на кордоні з Білоруссю, але наразі там ворожих угруповань не виявлено, — ДПСУ.

3:00 Лондон готовий переглянути своє рішення про ненадання ЗСУ ракетним системам великого радіуса дії для завдання ударів по місцях, звідки запускаються ударні безпілотники. Це може статися, якщо росія продовжуватиме обстрілювати об'єкти цивільної інфраструктури України.

1:00 Західні ЗМІ повідомляють, що "придатних для використання" снарядів та ракет у росії залишилося лише до початку 2023 року. Після цього їй доведеться або використовувати старі запаси, або шукати їх за кордоном.

00:00 Жителі Брянської області росії повідомляють у мережі, що у місті Клинці сталася серія дуже потужних вибухів у військовій частині. У місцевих телеграм-каналах запевняють, що "дома тремтіли, як при землетрусі".

З даними за 10 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 290: ворог збирає сили для наступу на Бахмутському напрямку.

Інформація за 11 грудня доступна у зведенні: Війна — день 291: окупанти обстрілюють Україну та одержують "бавовни" у відповідь

Про те, що відбувалося 12 грудня, можна дізнатися у матеріалі: Війна — день 292: важкі бої за Бахмут, ЗСУ мають успіхи на Луганщині.