Війна — день 281: енергоінфраструктуру України продовжує "лихоманити", ворог атакує на Донбасі

Читать на русском
Автор
15384
Повномасштабна війна триває 281 день
Повномасштабна війна триває 281 день. Фото Телеграф

Оперативно про головне 1 грудня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 281 день. Настав перший день зими. Українські енергетики та комунальники продовжують відновлювати енергетичну інфраструктуру, порушену ворожими ракетними ударами. На фронтах, незважаючи на сніг і прихід холодів, затишшя не настало: окупанти все також намагаються прорвати українську оборону, проте через погодні умови використовують менше техніки, воліючи покладатися на артилерію та атаки піхотою, через що зазнають значних втрат.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 1 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 РНБО України доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт про неможливість діяльності в Україні афілійованих з центрами впливу в росії релігійних організацій, повідомив Володимир Зеленський.

22:00 За офіційними оцінками Генерального штабу ЗСУ кількість загиблих українських військових становить від 10 до 12,5-13 тисяч, заявив радник голови ОП Подоляк.

Кабмін Італії ухвалив декрет, який продовжує постачання зброї Україні на весь 2023 рік, повідомляє газета Corriere della Sera.

21:00 Херсонські пабліки пишуть про новий обстріл міста.

Окрім посольства України в Іспанії ще три українські дипломатичні представництва отримали листи з погрозами, конверти в момент їх отримання були просякнуті червоною рідиною, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

20:00 Росіяни відводять окремі підрозділи у Запорізькій області, повідомляє Генштаб ЗСУ. Також росіяни готують для евакуації персонал окупаційних адміністрацій.

19:00 Байден звернувся до Конгресу за додатковим пакетом допомоги Україні. Її сума складає 37 мільярдів доларів. Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд розповіла, що ця сума буде спрямована, щоб "Україна не лише пережила випробування, а й розквітла як суверенна, захищена та демократична країна, а путін зазнав стратегічної поразки".

18:00 Президент Франції Еммануель Макрон має намір найближчим часом знову поговорити путіним. При цьому прес-секретар путіна дмитро пєсков заявив, що у президента росії у графіку цієї розмови поки немає.

17:00 СБУ повідомила про підозру священнику з Лаври, на богослужінні якого прославляли "русскій мір".

16:00 Новий великий обмін полоненими. Звільнили 50 захисників України. Серед них — оборонці Маріуполя та "Азовсталі", полонені, що були в Оленівці, поранені, зокрема, в боях на Донецькому, Луганському, Запорізькому напрямках.

15:00 На всій території України, окрім Криму, оголошено повітряну тривогу.

14:00 З початку війни росія втратила близько 200 тисяч осіб — це і загиблі, і поранені разом, — стверджує радник голови ОП Михайло Подоляк.

У Ладижині відновили теплопостачання, — повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов. Раніше там через ракетні обстріли 18 тисяч людей залишилися без опалення та оголошували надзвичайний стан.

12:15 Вранці 1 грудня до Білорусі прилетів літак із російськими генералами та невідомий VIP-борт, повідомляє "Беларускі Гаюн".

Міністр закордонних справ росії сергій лавров висловився про переговори: "Москва не просила про переговори з Києвом, але готова вислухати інший бік".

Тим часом, секретар РНБО Олексій Данилов закликає українців не жити очікуванням нових ракетних ударів росії: "Я хочу всіх заспокоїти. Коли буде ракетний обстріл, влада обов'язково вас про це буде повідомляти. Не треба жити постійно в очікуванні якихось неприємностей. Живіть своїм життям, яке і так складне".

10:40 На аеродромі "Енгельс-2" під Саратовом помітили нові бомбардувальники росії, що може говорити про підготовку рф нового ракетного удару по Україні.

09:00 Внаслідок агресії рф на сьогодні в України загинула 441 дитина, ще понад 852 постраждали, — ювенальні прокурори.

росія за добу втратила в Україні понад 500 окупантів:

Втрати росії в Україні 01.12.2022
Втрати росії в Україні 01.12.2022

08:30 Вночі росіяни обстріляли житлові будинки у Херсоні, згоріли автівки, зачепило газову трубу. Інформація про жертв і постраждалих поки уточнюється. Після інциденту в місті зникла напруга у електромережах. Тільки вчора влада звітувала, що змогли дати світло 65% херсонців.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • Пентагон уклав контракт на 1,2 млрд доларів на закупівлю NASAMS для України;
  • в Україні розгорнуто вже майже 5 тисяч "Пунктів незламності", серед них понад 900 розташовані у підрозділах поліції;
  • до відбудови Херсона долучилися вже 15 обласних військових адміністрацій;
  • ми підтримуватимемо Україну, скільки буде потрібно: економічно, фінансово, гуманітарно, через відбудову зруйнованої енергетичної інфраструктури – а також зброєю, заявив Шольц.

3:00 У США розглядають можливість розширення програми підготовки українських бійців. Якщо ініціативу буде прийнято, то це дозволить навчати до 2,5 тисяч військовослужбовців на місяць.

1:00 Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що війну вдасться завершити найближчими місяцями.

00:00 Екстрені обмеження електроенергії у Києві також застосовуватимуться і в четвер, повідомив ДТЕК. Стабілізаційні графіки поки що не діють. Енергетики намагаються якнайшвидше повернутися до відключень за графіком, але діють відповідно до ситуації в енергосистемі країни.

Нагадаємо, про те, що відбувалося 28 листопада, можна дізнатися у трансляції: Війна — день 278: росіяни штурмують Бахмут, загроза нового ракетного удару по Україні

Інформація за 29 листопада доступна у зведенні: Війна — день 279: важкі бої на Донбасі, загроза нового масованого удару

Про те, що відбувалося 30 листопада, читайте в матеріалі: Війна — день 280: війська росії обстрілюють міста України і штурмують Бахмут