"Не вірю і не бачу жодних умов": ексглава МЗС про перемовини України та рф

Читать на русском
Автор
рф водить всіх за ніс темою про перемовини щодо миру з Україною
рф водить всіх за ніс темою про перемовини щодо миру з Україною. Фото 5.ua

Павло Клімкін прокоментував "Телеграфу" риторику за кордоном щодо діалогу Києва та москви.

Довкола потенційних прямих переговорів України та росії стосовно мирної угоди на сьогоднішній день відбуваються спекуляції у публічному просторі, які здебільшого далекі від реальності. У той час, як контакти між сторонами з окремих питань відбуваються і так.

Про це в коментарі "Телеграфу" розповів колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін, оцінюючи численні публікації у західних ЗМІ та заяви деяких лідерів щодо дипломатичних спроб припинення війни росії проти України за столом переговорів.

Нагадаємо, раніше з приводу дипломатичного закінчення війни знову висловлювалися президент Франції Емманюель Макрон, очільник МЗС Австрії Шелленберг, глава європейської дипломатії Жозеп Боррель тощо. Окрім того, стало відомо, що США і рф таємно проводили перемовини в Туреччині.

"Тема перемовин давно обговорюється. Питання полягає, яких саме перемовин. Тобто, хто з ким і про що мають говорити. Слово "перемовини" застилає все інше. Якщо мова йде про нас, то це можуть бути різні перемовини. Зараз же йдуть перемовини з гуманітарних питань, наприклад, щодо обміну полонених. Є перемовини стосовно зернової угоди. Можуть бути перемовини щодо тимчасового припинення вогню, перемир'я. Що ж стосується перемовин щодо мирної угоди, то я не вірю і не бачу жодних умов станом на сьогодні, що вони відбудуться", — зазначає ексглава МЗС України.

За його словами, якщо говорити про дипломатичні зусилля США та консультації і контакти на різних рівнях, "то ви ж бачите, вони теж тривають".

"Про нашу війну проти росії як раз розмовляють на саміті G20. Тобто медійний шквал (про переговори між Україною та рф, — Авт.) застилає реальний світ і те, про що йдеться насправді", — зазначає дипломат.

Ексглава МЗС також підтвердив та назвав очевидним те, що риторикою про нібито готовність росії до реальних перемовин кремль намагається ввести в оману і Захід, і Україну, аби потягнути час, як це вже було раніше. А також для того, аби дійсно посилити армію рф для продовження війни проти України.

Нагадаємо, раніше видання The New York Times писало, що в адміністрації США нібито виникли деякі суперечки щодо того, чи варто чинити тиск на Київ для припинення війни в Україні шляхом переговорів із росією.

Також "Телеграф" писав, що радник Офісу президента Михайло Подоляк пояснював, у якому разі можлива дискусія з росіянами.