Війна — день 68: евакуація з Маріуполя та спроби прорвати оборону ЗСУ на Донбасі та під Херсоном

Читать на русском
Автор
4541
Війна в Україні триває вже 68 днів
Війна в Україні триває вже 68 днів. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за 2 травня

В Україні розпочався 68 день з моменту початку повномасштабного вторгнення російських сил до нашої країни та продовжує обстріл мирних міст. Зокрема ударів знову зазнав Миколаїв, а в Одесі чули роботу ППО. Водночас серія НП сталася і в самій росії, бо біля Білгорода вибухнув склад боєприпасів, а в Курській області "втомився" залізничний міст. Крім того, в мережі з’явилася інформація, що в Україну приїхав начальник генштабу російської армії Валерій Герасимов, а також про те, що він отримав поранення під Ізюмом. Також хороші новини надійшли з Маріуполя, звідки під час координованої ООН операції було евакуйовано першу сотню мирних жителів.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про головні події в Україні та світі 2 травня, але оперативніше інформацію читачі можуть отримати в нашому телеграм-каналі, який доступний за цим посиланням.

23:00 У селищі Слатине Харківської області, звільненому від російських окупантів, сьогодні залишилося менше 200 жителів, що становить менше 3% від чисельності його населення до початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну. "З 6,5 тисяч людей, які жили тут до вторгнення, зараз залишилося менше 200 жителів… Серед мирних жителів Слатино є загиблі, багато людей отримали поранення", — повідомив голова Харківської ОВ Олег Синегубов.

22:00 УЄФА усунув росію від участі у єврокубках сезону 2022/23 років. Також відхилено заявку росії на проведення Євро-2028/2032.

21:00 Внаслідок ракетного удару по Одесі загинув 15-річний хлопчик, неповнолітня дівчина потрапила до лікарні, повідомила керівниця пресцентру сил оборони ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

З трьома постраждалими працюють психологи. Загалом у будівлі, в яку потрапила ракета, було п'ять людей.

У центрі Москви ввечері чоловік кинув пляшку із запалювальною сумішшю в автобус ОМОНу.

20:00 Попередньо, внаслідок ракетного удару по Одесі загинули неповнолітні: 13-річна дитина та 17-річна дівчина.

На Київщині виявили вісім масових поховань, повідомив на брифінгу заступник начальника поліції області Максим Очеретяний. "Таких у нас вісім. І фактично в цих восьми похованнях ми виявили 148 людей", — сказав він, додавши, що всі загиблі мають тілесні ушкодження. Наразі триває судово-медична експертиза.

Міністр енергетики Австрії Леоноре Гевесслер заявила, що її країна не проти нафтового ембарго щодо росії.

19:00 Росіяни завдавали удару по Одесі: одна ракета влучила в інфраструктурний об'єкт, іще одна — в релігійну споруду.

18:00 Гендиректор та засновник Prime Group Дмитро Леушкін зробив невтішний прогноз щодо термінів паливної кризи в Україні.

17:00 Тим часом в Краснодарі виявили десятки свіжих могил російських військових — їх смерті датуються лютим-квітнем 2022 року.

Поховання російських військових у Краснодарі
Поховання російських військових у Краснодарі

16:30 У росії вибухнув завод, який виготовляє заряди для "градів" та "смерчів".

16:00 Російська тайга спалахнула з новою силою — вже тиждень рятувальники не можуть приборкати пожежі в Красноярському краю. Лише за минулу добу їх було близько 30. Очевидно, що техніки, зокрема авіації, росіянам дуже не вистачає. А нема чого перекидати все в Україну!

15:00 На Одещині затримали соратників одіозного Іллі Киви на підготовці провокацій до 2 травня.

Після 24 травня в Україні можуть продовжити загальну мобілізацію, — начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

14:00 Автобуси все ще не змогли дістатися місця евакуації з Маріуполя, проте влада України закликає маріупольців залишатися на точці збору і чекати їх далі.

Тим часом з'ясувалося, куди окупанти дівають трупи вбитих людей у Маріуполі, — вони вивозять їх вантажівками "гуманітарки"

Над морем неподалік Одеси збили російський безпілотник, — одесити чули вибухи.

13:00 Росіяни сьогодні втретє пустили ракету по мосту через Дністровський лиман під Одесою.

лавров тим часом потрапив у скандал, порівнявши Зеленського з Гітлером і заявивши, що у них обох єврейське коріння.

12:00 Європейський Союз планує відмовитися від російської нафти та газу вже до кінця 2022 року, — канцлер Німеччини Олаф Шольц.

На Дніпропетровщині російські військові вдарили ракетою по свинокомплексу. Свині не постраждали.

Наслідки ракетного удару Росії по Дніпропетровщині 02.05.2022
Наслідки ракетного удару Росії по Дніпропетровщині 02.05.2022

Під Чорнобаївкою щось сильно горить.

11:00 Стали відомі втрати росії на 2 травня:

втрати росії в Україні на 02.05.2022

На ранок 2 травня в Україні через агресію рф загинуло 219 дітей, ще 405 постраждали — ювенальні прокурори.

10:00 Рано-вранці сьогодні Україна вдарила Байрактарами по російських катерах "Раптор" поряд з островом Зміїний у Чорному морі.

"Зелений коридор" Маріуполь-Запоріжжя проходитиме також через Токмак та Василівку, — евакуюватися можуть і мешканці тимчасово окупованої частини Запорізької області.

09:00 Зранку обстріляли ракетами склади із зерном на Дніпропетровщині. Після цього було ще два прильоти ракет у Межевській громаді поряд з адмінкордоном Запорізької області — деталі про пошкодження встановлюються.

08:00 Частину російських військових перекинули від Маріуполя в іншому напрямку, — стверджує Генштаб ЗСУ.

07:00 За підтримки ООН та Червоного Хреста погоджено дві додаткові локації для посадки людей в евакуаційну колону, яка виїде із Маріуполя. Це – селище Мангуш та Луначарське кільце біля Бердянська.

Карта локацій евакуації з Маріуполя та Бердянська
Карта локацій евакуації з Маріуполя та Бердянська

06:00 З 7 ранку від Порт-Сіті має розпочатися ще один етап евакуації жінок та дітей Маріуполя.

Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 02.05.2022
Карта бойових дій Україна 02.05.2022

05:00 Німеччина проводить кампанію із запровадження ембарго на російську нафту всередині ЄС, заявляє глава МЗС Анналена Бербок.

"Ми проводимо кампанію всередині ЄС за те, щоб тепер вся Європа відмовилася від нафти відповідно до 6-го пакету санкцій ЄС", — сказала вона.

04:00 У російському Білгороді вночі пролунали потужні вибухи, у небі над містом кружляє авіація.

02:00 Мережі автозаправних станцій ОККО та WOG в умовах дефіциту пального на ринку України заявили про тимчасове обмеження його продажу 10л за наявності картки лояльності або мобільного додатку.

01:00 Час початку евакуації у понеділок, 2 травня, мешканців Маріуполя від ТРЦ "Порт Сіті" було перенесено з 8:00 на 7:00, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

00:00 За 1 травня ППО України збила 10 російських БПЛА "Орлан-10":

"Російський БПЛА "Орлан-10" зараз найпопулярніша ціль підрозділів протиповітряної оборони Збройних Сил України. Адже гелікоптери – взагалі рідкість, а літаки окупантів – уникають ближніх боїв з українськими винищувачами та намагаються не входити до зони ураження зенітних ракетних комплексів Повітряних Сил. Переважно авіація ворога діє поза повітряним простором України, або ж на тимчасово окупованій території, де противник суттєво наростив власні засоби ППО різних типів".

У Повітряних силах ЗСУ наголосили, що не варто применшувати роль цього комплексу у війні. "Орлан-10" може виконувати різні завдання, скажімо, робити цілевказання, бути ретранслятором чи постановником перешкод. І він несе серйозну загрозу для наших військ.

Вартість одного "Орлану-10" близько 80-120 тис. доларів, залежно від комплектації.

Нагадаємо, про ситуацію в країні за 29 квітня можна прочитати у новині: "Війна — день 65: росіяни криють ракетами Київ та Харків, а США прийняли ленд-ліз".

Інформація за 30 травня доступна у матеріалі: "Війна — день 66: ЗСУ перейшли у контрнаступ на Харківщині, а росія стає ближчою до статусу країни-ізгоя".

А про те, що відбувалося в Україні 1 травня, читайте у трансляції: Війна — день 67: ЗСУ звільнили ключовий населений пункт, а росіяни продовжують бомбити Одесу.