Війна — день 52: окупанти вже втратили понад 20 тисяч солдатів і мстять за це мирним містам України

Читать на русском
Автор
5009
Війна в Україні триває ось уже 52 дні
Війна в Україні триває ось уже 52 дні

Оперативно про головне 16 квітня

В Україні розпочався 52-й день від початку повномасштабного вторгнення російських військ. З кожним новим днем стає все зрозуміліше, що росії не вдасться втілити в життя свої плани швидкого захоплення нашої країни, а тому окупанти мстять за це мирним громадянам, обстрілюючи українські міста і вбиваючи простих громадян. Водночас українські війська продовжують знищувати сили окупантів, втрати яких уже перевалили за 20 тисяч солдатів. Країни Заходу теж не збираються стояти осторонь і посилюють санкції проти росії і готують нові постачання бойової техніки та озброєння в Україну.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме читачів про найважливіші новини, які відбулися в Україні та світі 16 квітня, а оперативніше інформацію можна отримувати в нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 На Луганському та Донецькому напрямках за день українські військові відбили 10 ворожих атак, під час яких знищили 52 одиниці техніки та 6 повітряних цілей противника.

22:00 Російські окупанти знищили та пошкодили 71% будівель Ірпеня — мер.

21:00 У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" українські захисники за день відбили 1 атаку ворога та знищили 16 окупантів, а також 11 одиниць техніки окупантів: БМП – 2, артилерійських систем – 4, АТ – 2 та БПЛА – 3.

20:00 Личаківський райсуд Львова відправив народного депутата Віктора Медведчука під арешт без можливості внесення застави.

Не допомогло й звернення Оксани Марченко до саудівського принца.

19:00 Уряд росії вимагав від Чехії припинити постачати Україні бойову техніку радянського виробництва, пославшись на те, що Прага нібито мала проконсультуватися з москвою. Влада європейської країни вже назвала цю вимогу "дурницею".

18:00 За словами Володимира Зеленського, знищення росіянами українських захисників у Маріуполі може поставити крапку у переговорах із росією.

Європа поступово закриває порти для російських кораблів.

17:00 Володимир Зеленський заявив, що результатом переговорів з росією можуть стати не один, а два документи.

Окупанти активно ведуть бої на двох напрямках — Міноборони Великої Британії виклало свіжу карту.

16:00 Долетить до Москви: у Кабміні описали потужність нових безпілотників США для України.

Тим часом мер міста Лозова (Харківська область) Сергій Зеленський наробив галасу, закликавши місцевих жителів до термінової евакуації. Багато місцевих жителів вважають це провокацією, проте мер пізніше підтвердив свою заяву.

15:00 Дружина Віктора Медведчука Оксана Марченко закликала родини полонених британців у росії та "ДНР" звернутися до прем’єр-міністра Бориса Джонсона із проханням обміняти її чоловіка на британських військовослужбовців. В МЗС рф дали зрозуміти, що такий варіант розвитку подій їм "підходить".

14:00 Наркомани, діди та мужики-повії: окупант зізнався, кого зараз беруть до армії Росії.

13:00 Румунський уряд погодив заборону заходу в порти країни для кораблів, які плавають під російським триколором. Таке рішення набуде чинності вже з неділі, 17 квітня.

12:00 Міністр з питань тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що у полоні окупантів перебувають 700 українських бійців. Крім того, росіяни полонили близько 1000 цивільних, з них понад 500 – це жінки.

росія "помстилася" британському прем'єру Борису Джонсону за підтримку України та заборонила йому в'їзд до країни.

11:00 В Україну повернулися знамениті британські десантники, завдяки чому відновилося навчання наших бійців кураторами Спеціальної авіадесантної служби Великобританії.

10:00 Чи застосує росія ядерну зброю? В Україні оцінили рівень загрози.

09:00 США думають над передачею Україні нового виду ракет: виявляється, потрібні.

08:00 Українські топ-фінансисти та прем'єр-міністр Денис Шмигаль поїдуть до США, щоб провести низку зустрічей та взяти участь у круглому столі по Україні.

Тим часом, у звільненій Київській області продовжують знаходити жертв окупантів — ексклюзивний репортаж "Телеграфу".

Злочини росіян у Київській області
Цілі населені пункти стали місцем злочину

07:00 Ворог атакує та намагається утримати захоплені території на півдні та сході країни, — повідомляє Генштаб ЗСУ. На Донеччині та Луганщині відбито 10 атак російської армії, на Херсонщині та з боку Ізюма очікуються спроби наступу.

Зведення генштабу ЗСУ 16 квітня
Зведення генштабу ЗСУ 16 квітня
Зведення генштабу ЗСУ 16 квітня

06:00 Актуальна мапа бойових дій в Україні.

Карта боїв в Україні 15 квітня
Напружена ситуація на півдні та сході

Тим часом у Маріуполі окупанти на захопленій території примушують мешканців до роботи за їжу.

05:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та голова об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі обговорили складну безпекову ситуацію на сході та півдні України.

04:00 МВФ збільшив екстрене фінансування України до 1,4 млрд доларів, заявила директор-розпорядник Фонду Кристаліна Георгієва.

Білий дім не готує візит Джо Байдена до України. "Президент США готовий на все, зокрема виїхати в країну, де ведеться війна, однак він потрібен Америці, щоб зробити ще багато", — сказала спікер Білого дому Джен Псакі і додала, що в адміністрації Байдена розглядають можливість відвідування Києва високопоставленим представником адміністрації США.

У Миколаєві та Дніпрі було чути звуки вибухів.

02:00 Протягом поточної доби на Донецькому та Луганському напрямках було успішно відбито 10 атак ворога, повідомляє пресцентр ООС. Наші воїни завдали втрат російським окупантам:

  • 3 танки;
  • 3 артилерійські системи;
  • одну одиницю спеціальної техніки;
  • 2 одиниці автомобільної техніки;
  • знищили один ворожий БТР і один захопили;
  • Підрозділи ППО в небі українського Донбасу збили 6 безпілотних літальних апаратів типу "Орлан-10".

01:00 У війні з росією загинуло до 3 тисяч українських військовослужбовців, повідомив Зеленський.

Командування Повітряних військ ЗСУ: через великі втрати російські окупанти суттєво знизили активність в українському повітряному просторі, натомість наносять удари дистанційно – балістичними та крилами ракетами.

15 квітня зенітними-ракетними підрозділами Повітряних Сил та силами 93-ї ОМБр Холодний Яр уражено сім повітряних цілей російських окупантів:

  • один літак;
  • один вертоліт;
  • три безпілотні літальні апарати;
  • дві крилаті ракети.

Ударна авіація Повітряних Сил під прикриттям винищувачів успішно здійснила близько 10 авіанальотів на позиції окупантів.

00:00 Президент України Володимир Зеленский опублікував чергове відеозвернення. Ключові тези:

  • Успіхи наших військових на полі бою справді вагомі. Але ще недостатні, щоб очистити нашу землю від окупантів. Будемо бити їх більше.
  • Санкції проти росії дуже серйозні. Економічно болісні. Але ще недостатні, щоб російська воєнна машина залишилася без засобів для існування. Просуваємо сильніші, більш руйнівні.
  • Черговий санкційний пакет проти росії повинен містити відмову від російської нафти. Загалом демократичний світ має визначитись із тим, що гроші росії за енергоресурси – це насправді гроші на руйнацію демократії.
  • Провів сьогодні нараду з урядовцями. Ключова тема – розв'язання нагальних економічних питань, які виникли за час воєнного стану. Відзначено, що чотири п'ятих від усіх українських підприємств уже повернулися до роботи на безпечній території.
  • Продовжуємо щонайменше на наступні півроку дію тарифу на електрику в розмірі 1 гривня 44 копійки за кіловат для тих, хто споживає менш як 250 кіловат. Це 80% наших громадян.
  • Провів сьогодні важливу зустріч з усіма керівниками силового блоку держави. Головна тема – це Маріуполь.
  • Деокуповано вже 918 населених пунктів різного масштабу, але однаково значущих для нас, для України. Проводимо розмінування. Відновлюємо постачання електрики, води та газу. Відновлюємо роботу поліції, пошти, структур державної та місцевої влади.

Нагадаємо, що інформація за 13 квітня доступна у матеріалі: "Війна – день 49: в Україні затримали Медведчука, США та Німеччина обіцяють зброю, а путін гне свою лінію".

Про те, що відбувалося в Україні 14 квітня, читайте у матеріалі: "Війна — день 50: Україна чекає на серйозні поставки зброї, росія відходить від удару по "Москві"".

А про головні події 15 квітня можна дізнатися у матеріалі: Війна – день 51: "Москва" пішла на дно, а Байден поки що не збирається їхати в Україну