Пильні бурі, суховії та не лише: фахівець розповіла, як війна в Україні змінює клімат у Європі

Читать на русском
Автор
984
Пильна буря у Києві
Пильна буря у Києві. Фото novynarnia.com

Насамперед негативні наслідки позначаться на південних та східних регіонах України, але будуть відчутні і за межами країни

Війна в Україні негативно впливає на клімат. Наслідки будуть відчутні не лише всередині країни, а й у всій Європі.

"На жаль, наслідки військових дій також вплинуть на клімат в Україні, насамперед у південних та східних регіонах та на їх адаптацію. Так, руйнація Каховської ГЕС та втрата Каховського водосховища призведе до зростання континентальності клімату, підвищення температури повітря навесні та у першу половину літа, і як наслідок, до зміщення початку теплого періоду, літа, періодів вегетації та активної вегетації, їх теплозабезпечення, зміниться і тривалість цих періодів", — пояснила завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух в інтерв'ю РБК-Україна".

Вона додала, що суттєво може змінитися і режим зволоження довколишніх територій. Найбільше зміни торкнуться весни та літа і виявлятимуться у зменшенні вмісту вологи атмосфери і, відповідно, хмарності, опадів.

"Цей регіон відноситься до зони ризикованого землеробства в Україні. Підвищення температури повітря та збільшення дефіциту вологи, на які накладаються і глобальні зміни клімату, можуть призвести до збільшення посушливості та опустелювання значних територій регіону. Збільшиться ризик виникнення пилових бур, суховіїв, надзвичайної пожежної небезпеки", — прогнозує Балабух.

Крім того, за її словами, на клімат значно впливають і зелені насадження. Вони змінюють температурний режим, режим зволоження, зменшують концентрацію CO2 в атмосфері. У степовій частині України вони також захищають поля та населені пункти від пилових бур. Саме завдяки лісосмугам, посадженим та вирощеним у цих регіонах у 60-70-х роках вдалося подолати це явище.

"Понад 30 років на цій території не спостерігалось сильних пилових бур. Зараз бойові дії ведуться в лісосмугах і лісах, які були посаджені в цих регіонах. Значна частина їх уже знищена і знищуватиметься далі. То ж можна спрогнозувати, що ще одним із наслідків війни в Україні буде збільшення повторюваності та інтенсивності пилових бур, які відчує і Європа", — резюмувала фахівець.

Раніше "Телеграф" розповідав, що через глобальне потепління не лише кардинально зміняться погодні умови на Землі. Вчені прогнозують, що тривалість життя людей скоротиться, особливо це торкнеться жінок.