Пішов на дно: рубль оновив історичний рекорд на торгах після військового вторгнення Росії

Читать на русском
Автор
2930
Падіння російської валюти
Падіння російської валюти. Фото Версія Інфо

Курс рубля продовжує стрімко падати після початку російської агресії проти України

Євро та долар у Росії оновили історичний рекорд після початку війни РФ проти України. На початку торгів на Московській біржі 9 березня рубль в еквіваленті американської валюти спершу впав на 8,5%, а пізніше — на 14,3%. Про це свідчать дані Forbes Russia та Finam.ru.

Це перші торги на Мосбіржі 4 березня. На 10:25 за київським часом курс долара склав 117,35 рублів, пізніше пробивши позначку в 120 рублів. Європейська валюта торгується по 129,4 рубля.

На російську валюту тисне можливість технічного дефолту за зовнішнім боргом, а також заяви держсекретаря США Ентоні Блінкена та президента Джо Байдена щодо можливості впровадження нафтового ембарго.

Курс доллара к рублю на торгах Московской Биржи 9 марта
Finam.ru

Попит на іноземну валюту у Росії значно перевищує пропозицію. Оскільки російський Центробанк забороняє банкам продавати долар та євро, реальний обмінний курс є набагато вищим. За даними моніторингу finmarket.ru, росіянам вдається купити долар тільки приблизно за 140-180 рублів. Це завдання не з легких, оскільки валюта в пунктах обміну закінчується. Багато з обмінників порожні та зовсім не відкриваються.

Курсы обмена наличной валюты в Москве
Фінмаркет

Росіянам, які мають валютні рахунки, можна знімати не більше 10 тис. дол. Ту суму, що залишилася, вони отримають тільки в рублях. На продаж долара чи євро обмежень немає. Акції на даний момент зовсім не торгуються через відповідне рішення Банку Росії.

Курс рубля почав падіння ще на новинах про можливе визнання так званих "ЛНР" і "ДНР". Долар 21 лютого торгувався на рівні 76,7 руб. А вже 22 лютого, коли президент РФ визнав так звані республіки, курс євро у Росії зріс до позначки в 91,28 рубля.

Після повномасштабної військової агресії Росії проти України російський рубль обвалився до максимально низького рівня за 24 роки. Болючіше по валюті вдарив лише дефолт 1998-го року. На тлі зростання потреби у ліквідності російські банки стали стрімко збільшувати відсотки за вкладами – до 20% річних.

"Телеграф" раніше писав, як соцмережі відреагували на різкий обвал рубля на тлі вторгнення Росії в Україну.