Лютнева війна: про проблеми та цілі України

Читать на русском
Автор
https://www.facebook.com/UALandForces

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" спеціально для "Телеграфу" пояснив, які завдання ставлять перед собою ЗСУ

Головна проблема для України зараз – це затримка американської військової допомоги у зв’язку з передвиборчою боротьбою у Сполучених Штатах.

Друга проблема – не менш важлива – це труднощі з мобілізацією всередині країни. І якщо з другою проблемою ми можемо впоратися самостійно, наприклад, ухваливши адекватне законодавство, покращивши інформаційне забезпечення та систему стимулів для майбутніх мобілізованих, то вирішення першої від нас не залежить.

Тим часом американська допомога становила близько половини від усієї допомоги, яку нам надавав Захід, під неї зверстали бюджет 2024 року, від неї залежало ведення бойових дій. Замістити її буде дуже складно.

Враховуючи ситуацію в США, де зараз політична боротьба вийшла на перший план, я не розраховував би на те, що ця допомога до нас прийде в середньостроковій перспективі. І хоча Європа прокидається і готова нам допомагати, потрібен час, щоб європейська військова машина розкрутилася на повну потужність та її підтримка стала такою, що превалює.

Ще один аспект – це можливості нашого ВПК, які ми також маємо підвищувати, щоб знизити залежність від партнерів. Таким чином, поки ми не вгамуємо снарядний голод, поки ми не мобілізуємо достатньо людей для того, щоб поповнити діючі підрозділи та сформувати нові – нам доведеться сидіти в обороні.

Скільки часу триватиме накопичення ресурсів – сказати важко. Все залежить від тих наступальних завдань, які, можливо, в майбутньому будуть поставлені. А поки ми перебуваємо в активній обороні, на чільне місце, очевидно, будуть поставлені удари по території РФ для зниження її військового та економічного потенціалу.

Перші удари по кількох НПЗ ми вже бачили. Вони вже призвели до зниження експорту російських нафтопродуктів, тому масштабування подібних акцій неминуче вплине на перебіг війни.