Важливо поставити галочку, а людське життя? Новий український ПТРК "Штурм-СМ" — капсула для самогубців

Читать на русском
Автор
1259
ПТРК "Штурм-СМ"
ПТРК "Штурм-СМ". Фото defence-ua.com

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко про те, чому модернізований самохідний ПТРК "Штурм-СМ" — це "сірникова коробка" на полі бою

Штурм-СМ … що з тобою не так?

Любителі "зради", яким цього не вистачає в моїх нотатках, тримайте!

На початку січня закінчилися державні випробування самохідного ПТРК "Штурм-СМ".

Коли я почув, що радянський протитанковий ракетний комплекс "Штурм", який зжив себе ще в 1990-х, намагаються модернізувати і випробовують його досі, то зазначив, що це в сучасних умовах ведення бойових дій — капсула для самогубців.

Штурм-СМ — це подальший розвиток радянського Штурм-С, створеного наприкінці 1970-х з метою боротьби, за допомогою ПТРК, з броньованою технікою противника, розміщуючи операторів у мобільній та "захищеній" капсулі-смертників МТ-ЛБ.

МТ-ЛБ, це, звичайно, навіть на сьогоднішній день один із найкращих гусеничних транспортних засобів за рівнем прохідності, але її броня — це картон і навіть тонше. Для 1970-х ця концепція ще цілком могла зійти за перспективну, але в наш час тотального панування дронів у небі це просто прошивана наскрізь жирна ціль. Причому не просто жирна, але ще й напхана вибухонебезпечним комплектом з ПТРК!

Робота над Штурм-СМ в Україні розпочалася ще до повномасштабного вторгнення та встановлення диктату дронів у небі, у 2020-му. Але навіщо витрачати сили та кошти на продовження роботи над тим, що є на сучасному полі бою сірниковою коробкою?

Замість того, щоб зупинити витрати енергоресурсів, на кшталт людино-годин та фінансів, цей проєкт продовжили розвивати й він, неймовірно, навіть пройшов державні випробування! І поставлятиметься у війська…

Особливо завзяті прихильники сірникових коробок мені можуть написати, а що натомість?

Як аналог можу запропонувати кращу на сьогоднішній день за ступенем бронювання російську машину БМВ-В.

БМВ-В — російська важка бойова машина вогнеметників. Призначається транспортування особового складу вогнеметного відділення. І станом на сьогодні у РОВ це найкраща щодо бронювання машина. Рівноцінною до БМВ-В можна вважати лише БМПТ "Термінатор".

Причому обидві машини були створені на базі Т-72. Причому бронювання цих машин удосконалено краще, ніж у Т-90М "Прорив".

Але у росіян проблематика цих машин уперлася в те, що їхня вартість становить у середньому 400-500 тис доларів.

Але…

Продовжувати просувати у війська сірникові коробки, за умов нинішнього панування дронів та "Ланцетів" із кумулятивом… Серйозно?

Комусь важливо поставити галочку у проєкті. Залізо залізом, а людське життя?

Джерело: Telegram-канал Олександра Коваленка