Росіяни масовано атакували Київ ракетами: де пролунали вибухи, деталі (оновлюється)

Читати російською
Автор
Новина оновлена 08 липня 2024, 23:07

Місто обстріляли різними ракетами

У Києві пролунала низка потужних вибухів під час оголошення масштабної повітряної тривоги. Крім балістичної загрози, російська армія підняла також тактичну авіацію в кількох регіонах і щонайменше три носії "Кинджалів" МіГ-31К.

Як повідомляють кореспонденти "Телеграфа", вибухи були досить серйозними — вибухова хвиля струсила будинки та змусила тремтіти шибки у багатьох місцевих жителів.

23:05 Унаслідок російської атаки щонайменше 37 людей загинули, у тому числі троє дітей, 170 отримали поранення, серед них — 13 дітей. Про це повідомив Володимир Зеленський.

21:14 З-під завалів дістали тіла матері та двох її дітей, повідомила радниця-уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук. Вона зазначила, що рятувальники з-під завалів дістали бездиханних 9-річну дівчинку, 11-річного хлопчика та їх маму.

17:36 Влада Києва оголосила 9 липня Днем жалоби в столиці у звʼязку з терористичною атакою Росії на цивільні обʼєкти Києва. Мер столиці повідомив, що у цей день будуть приспущені прапори на всіх комунальних будівлях міста. Також рекомендовано приспустити державні прапори на будівлях державної та приватної форм власності.

9 липня в місті заборонені будь-які розважальні заходи. Кличко звернувся до телеканалів та радіостанцій внести відповідні зміни до сітки мовлення.

17:15 За даними ДСНС, всього внаслідок ворожої атаки по Києву загинуло 22 особи, постраждало — 72.

16:45 Унаслідок удару росіян станом на 16:30 загинула 21 особа, 65 постраждали, повідомили у ДСНС.

15:52 За даними ДСНС, у Києві станом на 15:30 загинуло 20 людей, ще 61 особа постраждала. Зокрема, на території дитячої лікарні "Охматдит" загинуло 2 людини, ще 10 постраждало. Врятовано 4 людини, з них 3 дитини.

Своєю чергою мер столиці повідомив, що кількість постраждалих у Києві внаслідок сьогоднішньої атаки ворога становить 96 людей, серед них — троє дітей. 52 поранених госпіталізували. Іншим — надали допомогу на місці.

За його словами, у лікарні "Охматдит" наразі 16 постраждалих. Семеро з них — діти. 15 постраждалих госпіталізували. Двоє постраждалих з інших районів померли в лікарні.

Також попередньо, 7 людей загинули в Дніпровському районі внаслідок падіння уламків на медичний центр. Там також є постраждалі. Пошкоджена будівля медзакладу. Екстрені служби працюють на місці.

Попередньо, 7 загиблих і в бізнес-центрі в Солом'янському районі. Скрізь працюють екстрені служби. Інформація уточнюється і оновлюється.

15:00 За даними КМВА, внаслідок ракетного удару у столиці вже 17 загиблих та 41 постраждала особа.

14:57 Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко у коментарі кореспонденту "Телеграфа" назвав удар по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві черговим проявом російського тероризму, "який повинен згоріти у пеклі".

Він також зазначив, що у цій лікарні надавались унікальні послуги, які не могли надати інші лікарні. За словами міністра, медичних працівників "Охматдиту" разом з пацієнтами буде евакуйовано до інших медичних установ.

14:45 За даними Офісу генерального прокурора, станом на 14:00 кількість загиблих внаслідок ворожої атаки по Києву 8 липня становить 16 осіб. Також відомо про 37 постраждалих. Там також зазначили, що внаслідок повторної повітряної атаки на столицю 7 людей загинули та 3 — травмовані.

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі ГУ СБ України у м. Києві та Київській області.

14:39 За попередніми даними слідчих Служби безпеки, російські окупанти ударили по лікарні "Охматдит" стратегічною крилатою ракетою Х-101. На місці трагедії уже знайдено відповідні докази: зокрема уламки корпуса задньої частини ракети Х-101 з серійним номером та частина руля цієї ж ракети.

"Служба безпеки зробить все можливе, щоб ворог відчув максимальну відплату за кожен свій воєнний злочин, зокрема і за сьогоднішній удар по Україні. Ця відплата буде і за законом, і за мораллю. Держава-терорист – це не абстрактне поняття. Є конкретні імена вбивць. І їх ніщо не врятує від правосуддя", – зазначив голова СБУ Василь Малюк.

Станом на 13:50 8 липня унаслідок ворожої атаки загинуло двоє працівників лікарні, семеро людей отримали поранення, з них щонайменше двоє дітей.

14:33 Кличко повідомив, що в лікарні "Охматдит" виявлено двоє загиблих. Обоє — дорослі. Зокрема, одна лікарка.

14:30 У соцмережах з'явилася фотографія російської ракети, якою було завдано удару по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві. Зазначається, що ракета не була пошкоджена засобами ППО, що говорить про цілеспрямовану атаку. Також було опубліковано відео моменту влучання ворожої ракети у лікарню.

14:21 За даними Офісу генерального прокурора, кількість загиблих внаслідок ворожої атаки по Києву зросла до 15. Також станом на 14:00 відомо про 37 постраждалих.

14:17 Внаслідок ракетної атаки у Києві на вулиці Сальського зруйновано підʼїзд п'ятиповерхового житлового будинку. На місці працюють екстрені служби. Інформація про потерпілих уточнюється.

14:10 У мережі з'явилося фото зруйнованої операційної у дитячій лікарні "Охматдит". Також, за даними столичних пабліків, під час російського удару в одній з операційних проходила операція.

14:08 Кличко повідомив, у лікарні "Охматдит" вже 16 постраждалих. Семеро з них — діти. 15 постраждалих госпіталізували.

14:07 У Києві оголошено відбій повітряної тривоги.

13:52 У ДСНС Києва повідомили, що під час повторного обстрілу столиці зафіксовано падіння уламків у Дніпровському районі. Сталося часткове руйнування будівлі медичного центру.

Відомо про 4 загиблих та 3 травмованих. Інформація уточнюється. На місці працюють рятувальники.

13:46 За даними КМВА, внаслідок ракетного удару в Дніпровському районі столиці пошкоджена багатоповерхова будівля медцентру. Попередньо, 4 загиблих, ще 3 травмованих.

Зазначається, що відбулася часткова руйнація будівлі. Триває розбір завалів та пошук людей. Своєю чергою мер Києва уточнив, що на будівлю упали уламки.

13:43 Міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що масований ракетний удар по Україні з боку російської терористичної держави був здійснений в годину пік, коли українці йшли на роботу. За його словами, цього разу цілями чотирьох десятків "Калібрів" та "Кинджалів", запущених з Волгоградської області, стала не лише цивільна та житлова інфраструктура. Ворог поцілив "високоточною" зброєю у приміщення Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит".

"Десятки загиблих та постраждалих. Серед них діти… Цей злочин Росії документується і буде переданий для справедливого розслідування у міжнародні інстанції як злочин проти мирного населення", — зазначив міністр.

13:38 Жителі Києва масово несуть воду та їжу постраждалим в "Охматдиті". На місці досі тривають рятувальні роботи.

13:28 Мер Києва повідомив, що двоє постраждалих від сьогоднішньої атаки ворога чоловіків, які були госпіталізовані, померли в одній з лікарень Києва.

13:22 У столиці знову оголошено повітряну тривогу. За даними КМВА, вона повʼязана з загрозою застосування балістичного озброєння. Громадян закликали знаходитись в укриттях.

13:17 У КМВА повідомили, що внаслідок ракетного удару у столиці вже 10 загиблих та 35 постраждалих. Крім того, за даними Нацполіції, у дитячій лікарні "Охматдит" загинуло двоє людей.

13:14 У Києві оголошено відбій тривоги. За даними моніторингових пабліків, російський розвідувальний дрон було збито.

13:10 У столиці знову лунають вибухи. Ймовірно, це робота ППО по ворожому безпілотнику.

13:08 У КМВА підтвердили, що у столиці працює ППО. Громадян закликали перебувати в укриттях.

13:06 У Києві знову пролунав вибух. Ймовірно, це робота ППО по російському БПЛА.

13:04 У Голосіївському та Шевченківському районах Києва були повністю зруйновані або пошкоджені три трансформаторних підстанції ДТЕК, повідомили у пресслужбі компанії. Також пошкоджені електромережі.

Енергетики вже працюють на місцях. Більшість будинків буде заживлена за резервними джерелами найближчим часом.

13:00 У КМВА повідомили, що зі зруйнованого корпусу "Охматдиту" 5 дітей вивезли на перегоспіталізацию.

12:57 У столиці оголошено повітряну тривогу. У Повітряних силах повідомили, що у Київській області можлива робота ППО по ворожому розвідувальному БпЛА. За даними моніторингових каналів, ворожий безпілотник вже знаходиться над Києвом.

12:54 В Офісі генерального прокурора України повідомили, що Внаслідок масованої ракетної атаки на столицю 9 людей загинули та 33 постраждало. За процесуального керівництва Київської міської прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, зафіксовані руйнування та пошкодження цивільної інфраструктури у 7 районах столиці. На місцях події працюють екстрені служби та слідчо-оперативні групи.

Також на місці керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора та керівництво Київської міської прокуратури. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі ГУ СБ України у м. Києві та Київській області.

12:44 За даними ДСНС, у столиці загальна кількість загиблих становить 8 осіб, ще 15 — травмовано. Рятувальні роботи продовжуються у Подільському, Деснянському, Святошинському, Голосіївському, Дніпровському, Соломʼянському, Дарницькому та Шевченківському районах міста.

У Шевченківському районі пожежу на площі 1500 кв. м ліквідовано об 11:55. На жаль, 5 осіб загинуло та 4 травмовано. Травмованих передано лікарям для подальшої госпіталізації. На місцях подій працюють 213 рятувальників та 43 одиниці основної та спеціальної пожежно-рятувальної техніки.

12:36 Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що сьогоднішній ранок вчергове довів, що Росія – країна терористів та виродків. Десятки ракет по містах у годину-пік. Удар по найбільшій дитячій лікарні країни.

За його словами, на цю мить відомо про 7 загиблих та 25 постраждалих внаслідок атаки по Києву. Клименко наголосив, що екстрені служби на місцях роблять усе, щоб врятувати з-під завалів і надати допомогу людям.

"Рятувальники, поліцейські, кінологи, вибухотехніки, психологи — усі наші служби із залученням інженерної техніки працюватимуть безперервно, поки не завершать пошуково-рятувальні роботи. Ми вже облаштовуємо пункти психологічної допомоги, працюють групи слідчих, які фіксують ці злочини. Кожен, хто потребує допомоги, може звернутися до будь-якого працівника системи МВС. Сьогодні країна відчула не страх, а ще більше люті та ненависті. За терор проти цивільних та дітей відповідь буде", — підкреслив він.

12:21 Кличко повідомив, що внаслідок влучання в житловий будинок в Шевченківському районі столиці пошкоджені підʼїзди. Один з них зруйнований. Відбувається евакуація мешканців.

12:12 Президент України Володимир Зеленський повідомив, що під завалами дитячої лікарні "Охматдит" знаходяться люди. Точна кількість поранених і загиблих наразі невідома. Зараз усі допомагають розбирати завали: лікарі, звичайні люди.

"Росія не може не знати, куди летять її ракети, і повинна сповна відповісти за всі свої злочини: проти людей, проти дітей, проти людяності загалом. Дуже важливо, щоб світ зараз не мовчав про це і щоб кожен бачив, що таке Росія, що вона робить", – зазначив він.

Своєю чергою глава Офісу президента Андрій Єрмак у своєму Телеграм-каналі опублікував фото з хворими дітьми після удару росіян по лікарні "Охматдит". "Хочу, щоб це бачив весь світ і не мовчав", — написав він.

12:06 Мер Києва повідомив, що пацієнтів дитячої лікарні "Охмадит", куди влучила ворожа ракета, евакуюють в комунальні лікарні міста. Своєю чергою один з лікарів "Охматдиту" повідомив, що у лікарні багато поранених. Також, за його словами були знищені операційні.

12:00 За даними ДСНС, падіння уламків ракет зафіксовано у Деснянському, Святошинському, Голосіївському, Дніпровському, Соломʼянському, Дарницькому та Шевченківському районах Києва. У Солом'янському районі внаслідок падіння уламків ракети сталося пошкодження 2 поверхів бізнес-центру. Руйнування на площі 1500 м кв. 1 загиблий, 2 травмованих, пожежа на площі 50 м кв.

У Дарницькому районі уламок влучив в приватний житловий будинок. Жінка отримала поранення руки. У Деснянському районі загорівся будинок. У Голосіївському районі пошкоджено гаражі, горять автомобілі.

У Шевченківському районі сталось влучання уламків ракет в одну із лікарень. В інших районах міста уламки впали на відкриту територію. На місці події працюють рятувальники.

11:55 У КМВА повідомили, що за уточненими даними, попередньо відомо про сімох загиблих. Інформація уточнюється.

11:46 У Києві люди допомагають розбирати завали дитячої лікарні "Охмадит", яку сьогодні атакували російські окупанти. У місцевих пабліках повідомляють, що під завалами можуть знаходитись люди.

11:38 У Києві було оголошено відбій повітряної тривоги. Водночас мер столиці повідомив, що кількість постраждалих, на жаль, збільшується. Вже відомо про 11 постраждалих, 8 з них госпіталізовано.

11:27 Президент України Володимир Зеленський опублікував фото пошкодженої внаслідок ракетного удару будівлі дитячої лікарні "Охмадит". Він зазначив, що російські терористи знову масовано атакували ракетами Україну. Різні міста: Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Словʼянськ, Краматорськ.

За словами глави держави, ворог випустив понад 40 ракет різних типів. Пошкоджені житлові будинки, інфраструктура та дитяча лікарня. Всі служби задіяні, щоб врятувати якнайбільше людей.

"І весь світ має задіяти всю свою рішучість, щоб нарешті покласти край російським ударам. Вбивства – це те, що несе Путін. Тільки разом ми можемо принести справжній мир та безпеку", — наголосив Зеленський.

11:32 За даними КМВА, попередньо відомо про 5-х загиблих та 9-х постраждалих. Інформація уточнюється.

11:27 У КМВА підтвердили, що в Шевченківському районі Києва постраждала дитяча лікарня "Охмадит", є руйнування. Там також зазначили, що на всіх місцях пригод працюють оперативні служби.

11:24 Кличко повідомив, що внаслідок атаки у столиці вже 9 постраждалих в різних районах столиці. Шістьох із них госпіталізували.

11:21 Ось так виглядала столична підземка під час сьогоднішньої ракетної атаки. Сотні людей скористалися нею як укриттям.

11:11 Кличко також зазначив, що зафіксовано влучання в одне з приміщень дитячого медичного закладу. За даними місцевих пабліків, постраждала будівля дитячої лікарні "Охматдит".

11:08 У КМВА повідомили, що внаслідок ракетного удару по Києву зафіксовано падіння уламків в Солом’янському, Дніпровському, Дарницькому, Деснянському, Шевченківському та Голосіївському районах. За попередніми даними:

  • у Солом’янському районі є пошкодження офісної будівлі;
  • у Голосіївському – уламки впали біля житлового будинку;
  • у Дніпровському палають уламки в житловій забудові;
  • у Дарницькому районі пошкоджено приватний будинок;
  • у Деснянському районі займання будинку.

У КМВА наголосили, що на місцях пригод працюють усі оперативні служби. Станом на зараз відомо про одну потерпілу, поранення не критичні для життя. Інформація уточнюється.

Водночас мер столиці повідомив, що на цей час відомо про трьох постраждалих. Одного з них госпіталізували. Двом — надали допомогу на місці. Проводиться перевірка інформації про одного загиблого.

11:04 Український журналіст Андрій Цаплієнко у своєму Telegram-каналі повідомив, що зі станції метро "Лукʼянівська" евакуюють людей. За його словами, попередньо, неподалік від станції був приліт. На місці дуже багато диму.

10:56 Кличко повідомив, що у Шевченківському районі Києва пролунав вибух. Як пишуть у столичних пабліках, могла розірватися частина ракети, що впала.

10:50 Одразу у трьох районах КиєваСолом’янському, Дніпровському та Голосіївському — є падіння уламків, повідомляють у КМВА. Ймовірно, сталося займання якоїсь будівлі. Дані щодо потерпілих та руйнувань уточнюються. Влада наполегливо просить містян лишатися в безпечних місцях до відбою тривоги.

Вибухи у столиці підтвердив і мер міста Віталій Кличко. Серед іншого він заявив, що із Солом’янського району вже надійшов виклик для бригади медиків, ймовірно, є постраждалі. Чекаємо на більш детальну інформацію.

Слід уточнити, що ця атака припала на вже другу за ранок масштабну повітряну тривогу в Україні. Однак крім цього окупанти також обстрілювали країну і вночі — вибухи чули в багатьох областях. Серед іншого ворог використовував бомбардувальники Ту-22.