Створювалася проти НАТО: в ISW пояснили безпорадність ППО Росії під Петербургом

Читать на русском
Автор
Росія може намагатися прикривати об'єкти "Панцирами", але їх дуже мало
Росія може намагатися прикривати об'єкти "Панцирами", але їх дуже мало

Система ППО росіян не змогла відреагувати на нову загрозу – з того боку на неї просто не чекали

Російська протиповітряна оборона у Ленінградській області не спрацювала під час атаки українських безпілотників, коли було пошкоджено завод путінських друзів-олігархів, оскільки уся система будувалася для відбиття можливих атак з боку країн НАТО. Це значить, що проти ударів з півдня сили ППО виявилися повністю безпорадними.

Про це пише ISW у своєму звіті за 21 січня. Аналітики зазначають, що таку інформацію надають російські інсайдерські джерела.

Російські системи ППО в цьому регіоні розташовані на таких позиціях, щоб прикривати важливі райони від можливих атак з північного заходу та заходу. Саме у тому напрямку знаходиться ворог, проти якого з радянських часів розгорталася система ППО – Північноатлантичний Альянс.

Окрім того, зараз російський режим взявся за реформування Ленінградського військового округу в рамках підготовки потенційної війни проти НАТО. Скоріше за все, росіяни розміщують системи ППО таким чином, щоб вони прикривали лінію вздовж кордону з НАТО та перехоплювали потенційні загрози з того боку. Атака українських БПЛА застала російську оборону зненацька – це може змусити росіян передислокувати як мінімум системи малої дальності, щоб намагатися перехопити та збити безпілотники.

З усім тим, на думку аналітиків, російські терористи використовують для прикриття від безпілотників системи малого радіуса дії – такі, як "Панцир". Але їх мало і вони не можуть охопити усі потенційні маршрути українських безпілотників у регіоні. А залучення додаткових систем ППО ослабить інші напрямки; тож продовження українських атак, скоріше за все, посилить тиск на усю протиповітряну оборону Росії загалом.

Нагадаємо, що у ніч на 21 січня в районі нафтового термінала Морського торговельного порту в селищі Усть-Луга Ленінградської області стався вибух. Жителі найближчих міст, які живуть неподалік порту, повідомляли про безпілотники.

Пізніше там почалася пожежа. З підприємства довелося евакуювати близько 150 осіб.