Окупанти вперше застосували нову зброю: про що це говорить?

Читати російською
Автор

Росіяни почали використовувати нові ракети

Поки українські спецслужби знищують російську авіацію на аеродромах, окупанти почали застосовувати чергову "нову" зброю. Втім, нова вона лише на словах і говорить про одну важливу деталь.

Це зазначив у своєму Telegram-каналі військовий оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. За його словами, йдеться про перше підтверджене застосування зенітної керованої ракети 9М333 для переносного зенітно-ракетного комплексу ПЗРК "Стріла-10М", яке відбулося в районі Авдіївки.

ЗУР 9М333 під Авдіївкою

Цікаво, що сам ПЗРК "Стріла-10М" був прийнятий на озброєння Радянської армії ще в 1976 році, а ЗУР 9М333 була спроектована в 1980-і роки як заміна морально застарілих на той момент 9М37.

ЗУР 9М333 має три режими роботи головки самонаведення: фотоконтрастний, інфрачервоний та перешкодовий, а також автопілот, що дозволяє позиціонувати її російським піарникам як ракету, що діє за принципом "вистрілив-забув". Вона оснащена двигуном підвищеної ефективності, а її бойова частина була збільшена з 3 кг (ЗУР 9М37) до 5 кг, з яких 2,6 кг є вибуховою речовиною.

ЗУР 9М333 не вибухнула

Словом, ракету складно назвати чимось визначним, проте її натурні випробування були завершені на Донгузькому полігоні в Оренбурзькій області в 2020 році, а з 2021-го ці ракети почали запускати в дрібносерійне виробництво, пише експерт. Цікаво, що виробник ракети – концерн "Калашников", прозвітував, що у жовтні достроково виконав два держзамовлення на її виробництво.

"Найцікавіше – маючи готову розробку, "розсіяни" змогли реалізувати в працюючому залізі лише станом на 2020-й. На сьогоднішній день не було верифікованих фактів застосування окукпантами як ЗРК "Стріла-10М", так і ракет 9М333, що у свою чергу говорить про вимушене відправлення даних систем і нечисленних ракет в зону бойових дій в Україні, з урахуванням знищення компонентів даного ешелону, майже за два роки, не дивно й те, що такі ракети і ЗРК були відправлені саме на авдіївський напрямок, який для російського командування зірвало своєю обороною вже два дедлайни. Все на "Авдос"! Незабаром так і Т-14 "Армата" там побачимо?", — пише Олександр Коваленко.

Поки ж ЗС РФ намагаються використати "нову" зброю з технологіями 40-річної давності, ЗСУ використовують надійний і точний британський ЗРК ближньої дії Stormer, особливо ефективний проти гелікоптерів та дронів.