Новий командувач ТРО розганяв учасників Революції гідності: що ще про нього відомо

Читать на русском
Автор
2231
Ігор Плахута
Ігор Плахута

Генерал фігурував у парі епізодів часів Революції гідності

Новим командувачем Сил територіальної оборони ЗСУ став генерал-майор Ігор Плахута, який командував внутрішніми військами за часів розгону Євромайдану.

Як повідомляє Українська правда, Плахута робив публічну заяву після зачистки урядового кварталу від барикад протестувальників 10 грудня 2013 року.

Зокрема, тоді він заявляв, що час розгону учасників Революції гідності нібито постраждали двоє бійців з "Беркуту". Він звинуватив протестувальників у тому, що ті використали газ проти силовиків.

Тоді ж Плахута заявив, що люди в чорному, які зносили барикади, були "комунальниками".

Видання також зазначає, що чиновник також виходив до протестувальників для переговорів 21 січня 2014 після публікації "диктаторських законів".

Про Плахута відомо небагато. 2009 року був командиром 169 Навчального центру Збройних сил України, а з 2014 року він обійняв посаду начальника Південного територіального командування внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ.

Як відомо, під час початку російського вторгнення посаду командувача ТРО очолював Юрій Галушкін, проте його в перші ж місяці перевели на посаду заступника начальника Військової служби правопорядку. Після цього на цю посаду було призначено Ігоря Танцюру, який відзначився корупційним скандалом і був знятий з посади у жовтні 2023 року. До останнього часу керівником ТРО був Анатолій Баргілевич, який у лютому 2024 року був переведений на посаду начальника Генштабу.

Нагадаємо, 8 лютого президент України Володимир Зеленський звільнив головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, а його місце зайняв генерал-полковник Олександр Сирський.