Страждають не лише жінки: в Україні через війну зростає рівень домашнього насильства

Читать на русском
Автор
Керівник Київського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству Тетяна Зотова
Керівник Київського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству Тетяна Зотова

Чоловіки в принципі рідко звертаються за допомогою

Під час війни та після її завершення рівень насильства, у тому числі домашнього, зростає. Україна не є винятком.

"Телеграф" поспілкувався з керівницею Київського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству Тетяною Зотовою та дізнався про те, хто зараз в Україні страждає від домашнього насильства. За її словами, переважна більшість тих, хто страждає від домашнього насильства – це жінки та жінки з дітьми. Однак і чоловіки є жертвами цього явища.

Зазначається, що чоловіки в принципі рідко звертаються за допомогою через низку стереотипів. Втім, у 2023 році у кризовій кімнаті Центру перебували 7 чоловіків, а за психологічною допомогою звернулися понад 800.

"У нас був постраждалий – він зі своєю співмешканкою евакуювався з Маріуполя до Києва. Вони пройшли важкий шлях евакуації, пережили багато жахів. Вже в Києві жінка почала застосовувати до свого чоловіка фізичне насильство – поранила ножицями в ногу. Він звернувся до поліції, поліція зв'язалася з нами, ми розмістили цього чоловіка в кімнаті кризового реагування, де він перебував 2 тижні і отримав всю необхідну допомогу", — розказала керівниця Центру.

Є також факти звернення безпосередньо від дітей, інформацію про такі випадки Центр повідомляє Службі у справах дітей та сім`ї, оскільки це їхня сфера відповідальності.

Що стосується людей похилого віку, то, за словами Зотової, це окрема важка категорія. Ці люди страждають як від співмешканців, сусідів, так і від власних дітей. Найчастіше люди похилого віку просять саме юридичної консультації і не готові звертатися до правоохоронних органів – "це ж діти і онуки".

"До нас приходила жінка, яку вигнали з дому власні діти, до цього вона вже переписала на них квартиру. В такому випадку ми можемо запропонувати місце тимчасового безпечного перебування і первинну юридичну допомогу", — розповідає керівниця Центру.

Більше про домашнє насильство в Україні та те, куди звертатися за допомогою ви можете прочитати у повній версії матеріалу "Телеграфа" під назвою "Як російська агресія провокує домашнє насильство в Україні та де шукати порятунку".

Раніше ми писали про те, як війна робить нас залежними від адреналіну.